Expat Forum For People Moving Overseas And Living Abroad banner
21 - 40 of 45 Posts
Dla tych, którzy długo czekali...

Złożyłem wniosek o odnowienie paszportu Republiki Południowej Afryki w centrum w Edynburgu 2 lutego 2023 r. i powiedziano mi, że zajmie to około 6 tygodni, ale może potrwać do 6 miesięcy. Pomyślałem, że podzielę się moimi doświadczeniami z innymi osobami w tej samej sytuacji.

W dniu 12 lipca 2023 r. wysłałem e-mail na adres info.sapasportsinuk@vfsglobal.com, aby zapytać o status. Następnego dnia otrzymałem standardową odpowiedź, że wniosek jest przetwarzany i zostanę powiadomiony, gdy paszport będzie gotowy do odbioru.

W dniu 3 sierpnia 2023 r. wysłałem kolejnego e-maila na ten sam adres, a także do SA Home Affairs na adres HACC@dha.gov.za. VFS odpowiedziało 11 sierpnia 2023 r. tą samą standardową odpowiedzią, co poprzednio. Następnie wysłałem e-mail z prośbą o bardziej znaczącą odpowiedź, co, jak się wydaje, zaowocowało zgłoszeniem do pomocy technicznej po ich stronie.

W dniu 16 sierpnia 2023 r. otrzymałem odpowiedź od SA Home Affairs, w której stwierdzono, że otrzymali wniosek, ale odesłali go 23 marca 2023 r. z powodu niejasnych odcisków palców!

Wysłałem te informacje do VFS i przez następny miesiąc prosiłem o aktualizacje statusu, a oni wciąż mówili, że nad tym pracują. Próbowałem również wysyłać skargi do VFS za pośrednictwem różnych stron internetowych, ale nic z tego nie wynikło (nie ułatwiają tego).

Ostatecznie stawiłem się w centrum VFS w Edynburgu 7 września 2023 r. i opowiedziałem recepcjoniście o sytuacji. Po około godzinie czekania ponownie pobrano moje odciski palców i zapewniono mnie, że ponownie je prześlą. Agent podał mi również inny adres e-mail (info.saedinburgh@vfshelpline.com), którego mogłem użyć do wysłania zapytania.

W dniu 23 października 2023 r. wysłałem e-mail do South African Home Affairs, aby dowiedzieć się, czy otrzymali zaktualizowany wniosek. W dniu 30 października 2023 r. otrzymałem od nich odpowiedź, że zakończyli przetwarzanie wniosku i wysłali go do DIRCO 24 października 2023 r.

W dniu 6 listopada otrzymałem e-mail od VFS z informacją, że mój paszport jest gotowy do odbioru.
Dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami, James. To szokujące i zniechęcające, gdy duże organizacje otrzymują tak krytyczne kontrakty, ale nie są w stanie świadczyć efektywnych usług. To oburzające, że musiałeś skontaktować się bezpośrednio z SA Home Affairs, aby uzyskać jakąkolwiek ludzką odpowiedź.

Ponadto, dlaczego nie mogą dopilnować, aby odciski palców były wykonywane poprawnie, aby zaoszczędzić ogromną ilość czasu i administracji, jeśli już wyraźnie mają braki kadrowe?

Jeszcze raz dziękuję. Muszę zdecydować, do którego biura się udać. Nigdy nie jestem wystarczająco długo w RPA, żeby to zrobić. Wierzę, że można to zrobić tam w 3 tygodnie.

Cześć, czy ktoś wie, co zrobić w tym przypadku? Wyszłam za mąż legalnie tutaj, w Wielkiej Brytanii, ale nie zmieniłam nazwiska. Zachowałam nazwisko rodowe. Jednym z wymogów, aby wyrobić paszport, jest dostarczenie aktu małżeństwa. Czy to obowiązkowe?

Tak ...

Muszę odnowić paszport. Czy nie mogę złożyć wniosku online, a oni po prostu wyślą mi nowy paszport? To byłoby o wiele łatwiejsze.
Zajęłoby to również tylko około 2 do 3 tygodni.

Cześć, czy ktoś wie, czy trzeba oddać obecny paszport przy odnawianiu? Muszę odnowić swój, ale mam kilka nadchodzących podróży i wolałbym zachować paszport, jeśli to możliwe?

Jestem obywatelem Republiki Południowej Afryki z ILR w Wielkiej Brytanii.

Chciałbym podzielić się moim doświadczeniem związanym z ubieganiem się o nowy paszport.

Możesz złożyć wniosek w 3 centrach VFS Global: Manchester, Londyn, Edynburg. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych uruchomiło nowy proces składania wniosków w czerwcu 2022 r., a VFS jest oficjalnym partnerem outsourcingowym. Obiecali, że skróci to czas oczekiwania na nowe paszporty.

Wcześniej trzeba było złożyć wniosek za pośrednictwem South African House w Londynie i można było to zrobić osobiście lub pocztą. Trzeba było z wyprzedzeniem poprosić na piśmie o unikalny formularz z kodem kreskowym do odcisków palców i czekać kilka miesięcy, aby go otrzymać (według kilku postów, które udało mi się znaleźć). Czytałem, że trzeba złożyć wniosek około 12 miesięcy przed upływem terminu ważności, ponieważ przetworzenie wniosku zajmuje dużo czasu itp.

Nie można już składać wniosków za pośrednictwem South African House i trzeba umówić się na wizytę w biurze VFS.

Na stronie internetowej VFS znajdują się 2 formularze, które należy pobrać, wydrukować i wypełnić. Drugi formularz z kodem kreskowym do odcisków palców otrzymuje się w centrum podczas wizyty, nie ma możliwości uzyskania tego formularza wcześniej (więcej o tym formularzu i odciskach palców później).

Udało mi się umówić na wizytę na następny dzień. Nie płacisz przy rezerwacji, płacisz za wszystko w centrum podczas wizyty. Koszt to 107,50 £. Obejmuje to wizytę, przetwarzanie, formularz do pobierania odcisków palców i zdjęć. Nawet nie zapytali mnie, czy mam zdjęcia, robią je tam i tak to się robi.

Dokumenty, które należy zabrać:
Dwa wypełnione formularze zgłoszeniowe - upewnij się, że zanotowałeś numery identyfikacyjne rodziców i współmałżonka, datę ich ślubu itp., ponieważ potrzebujesz ich do tych formularzy i ponownie, gdy zabiorą Ci te formularze! (Więcej na ten temat poniżej!)

Aktualny paszport
Aktualna książeczka / karta ID

W przypadku małżeństwa - oryginalny akt małżeństwa, podpisany list stwierdzający, czy chcesz paszport w nazwisku panieńskim czy po mężu

Jeśli jesteś rozwiedziony lub masz podwójne obywatelstwo, potrzebne są inne dokumenty.

Zalecam skontaktowanie się z nimi e-mailem, aby to sprawdzić. Odpowiadają w ciągu 2 dni, ale pomocne odpowiedzi. Istnieje również numer telefonu premium, ale jest bardzo drogi i stara się zatrzymać Cię dłużej na telefonie.

Potrzebujesz 2 poświadczonych kopii każdego dokumentu, który składasz (z wyłączeniem formularzy zgłoszeniowych) - może być poświadczony na poczcie, przez prawnika lub księgowego itp. Zauważyłem również w centrum, że robili to tam dla niektórych osób.

A teraz więcej o wizycie. Moja wizyta odbyła się 01.12.2022 r. Jak powiedziałem, poszedłem do centrum w Manchesterze. Centrum nie jest dogodnie zlokalizowane i trochę daleko dla osób korzystających z tramwaju lub pociągu. Wziąłem Ubera, wielu zrobiło to samo.

Przygotuj się na długie oczekiwanie!

Można wejść do centrum dopiero 20 minut przed umówioną godziną. Moja wizyta była wcześnie rano i tego dnia było zimno. Musiałem czekać na zewnątrz do 20 minut przed czasem.

Przy odprawie otrzymujesz numer z kodem kreskowym. Powiedzmy, że mój numer to ABC03. Następnie czekasz, aż Twój numer pojawi się na ekranie i gotowe.

Każdy kraj jest obsługiwany przez inne stanowisko i zauważyłem różne sekwencje numerów dla każdego kraju.

Siedziałem 15 minut i usłyszałem numer ABC01, który został wywołany, pomyślałem, okej, prawdopodobnie są około 30 minut w plecy. Wizyta tego wnioskodawcy trwała około 45 minut! Potem usłyszałem, że dostali formularz i kazano im go wypełnić w poczekalni, a po zakończeniu zwrócić go do okienka. Okej, więc pomyślałem, że może nie mieli wszystkich formularzy wypełnionych przed wizytą.

Następnie wywołano numer ABCA01, spodziewałem się, że zostanie wywołany ABC02. Ten wnioskodawca miał swoje 45 minut zabawy, a potem następny numer to ABC02, potem ABCA02 i wreszcie ABC03 (ja!, ponad 2 i pół godziny po umówionej godzinie!) Zdałem sobie sprawę, że muszą zrobić jedno zgłoszenie paszportowe, a następnie wizytę w sprawie wizy.

Tak więc, gdy jesteś przy okienku, pytają Cię o wszystkie dokumenty, następnie musisz wytoczyć własne odciski palców czarnym tuszem i przycisnąć palce do formularza odcisków palców z kodem kreskowym. Ten sam formularz, który można uzyskać tylko w czasie wizyty, a nie wcześniej, ten sam formularz, który następnie musisz zanieść do poczekalni, aby go wypełnić po zapłaceniu 107,50 £ i zrobieniu zdjęcia z oślepiającym błyskiem!

Pamiętasz, że powiedziałem, żeby upewnić się, że masz kolejną notatkę z numerami identyfikacyjnymi rodziców i współmałżonka? Będziesz musiał ponownie wprowadzić te informacje w tym formularzu, który ma teraz Twoje rozmazane odciski palców (w moim przypadku rozmazane odciski), starając się jak najlepiej ich nie rozmazać. Po wypełnieniu formularza musisz go oddać przy tym samym okienku, przy którym byłeś widziany, a uprzejmością jest poczekać, aż nie będą mieli tam wnioskodawcy, skończysz czekając jeszcze dłużej! W sumie byłem w centrum od 9:40 do 12:50...

Powiedziano mi, że paszport będzie gotowy do odbioru za około 3 miesiące, ale może to potrwać znacznie dłużej, nawet do 9 miesięcy. Powiedziano mi również, że jeśli moje odciski palców zostaną odrzucone, będę musiał wrócić do centrum, zrobić je ponownie itp.! Zostaniesz poinformowany, aby zachować pokwitowanie płatności i aktualny paszport i że będziesz musiał je przynieść, gdy go odbierzesz. Zostaniesz poinformowany SMS-em i e-mailem. Otrzymałem tylko e-maile od nich.

Oś czasu:
Odniesienie do wniosku przekazane do VFS London 01.12.2022 r.

Odniesienie do wniosku otrzymane w VFS London 02.12.2022 r.

Odniesienie do wniosku wysłane z VFS London do Manchesteru 05.01.2023 r.

Paszport gotowy do odbioru 16.01.2023 r.

Dzień odbioru:
Mam wspomnieć, że w e-mailu podano, że odbiór odbywa się tylko w godzinach 16:00 - 17:00, jednak na stronie internetowej podano godziny 12:00 - 13:30. Po otrzymaniu wiadomości e-mail z odbiorem skontaktuj się z nimi, aby wyjaśnić czas, aby podróż nie została zmarnowana. Dla mnie centrum jest 3 godziny jazdy

Wysłałem e-mail z prośbą o wyjaśnienie, ponieważ nie chciałem zostać odesłany, jeśli przyjdę za wcześnie lub za późno. Potwierdzili, że czas na stronie internetowej 12:00 - 13:30 jest prawidłowy.

Po przybyciu ponownie otrzymujesz numer i kazano Ci czekać. Miałem numer ABC01, co sugerowałoby, że byłem pierwszy. Powinno to zająć co najwyżej około 10 minut, prawda? Przybyłem o 12:18 i zostałem wywołany dopiero o 13:25. Kiedy usiadłem przy okienku, minęło co najmniej kolejne 5 minut, zanim ktoś się pojawił, aby mi pomóc. Znalezienie mojego paszportu zajęło kolejne 5 minut, a potem musiałem podpisać dokument stwierdzający, że go otrzymałem itp. Opuściłem centrum o 12:45. Ponownie, przygotuj się na długie oczekiwanie.

Przetwarzanie paszportu było szybkie, ale wizyta i odbiór mogłyby zostać ulepszone.
Witajcie wszyscy, czy ktoś ma jakieś porady dotyczące uzyskania wizyty od VFS global? Ich system rezerwacji jest obecnie w pętli, a kiedy w końcu udało mi się otworzyć ekran rezerwacji, był on dla Włoch, a następnie Litwy!
Proszę o pomoc, muszę jak najszybciej załatwić paszport.

Złożyłem wniosek o odnowienie paszportu Republiki Południowej Afryki w centrum w Edynburgu 2 lutego 2023 r. i powiedziano mi, że zajmie to około 6 tygodni, ale może potrwać do 6 miesięcy. Pomyślałem, że podzielę się moimi doświadczeniami z innymi osobami w tej samej sytuacji.

12 lipca 2023 r. wysłałem e-mail do :info.sapasportsinuk@vfsglobal.com, aby zapytać o status. Następnego dnia otrzymałem standardową odpowiedź, że wniosek jest przetwarzany i zostanę powiadomiony, gdy paszport będzie gotowy do odbioru.

3 sierpnia 2023 r. wysłałem kolejnego e-maila na ten sam adres oraz do SA Home Affairs na adres HACC@dha.gov.za. VFS odpowiedziało 11 sierpnia 2023 r. tą samą standardową odpowiedzią, co wcześniej. Następnie wysłałem e-mail uzupełniający z prośbą o bardziej znaczącą odpowiedź, co, jak się wydaje, zaowocowało zgłoszeniem do pomocy technicznej po ich stronie.

16 sierpnia 2023 r. otrzymałem odpowiedź od SA Home Affairs, w której stwierdzono, że otrzymali wniosek, ale odesłali go 23 marca 2023 r. z powodu niejasnych odcisków palców!

Wysłałem te informacje do VFS i w następnym miesiącu wciąż prosiłem o aktualizacje statusu, a oni wciąż mówili, że nad tym pracują. Próbowałem również wysyłać skargi do VFS za pośrednictwem różnych stron internetowych, ale nic z tego nie wynikło (nie ułatwiają tego).

Ostatecznie stawiłem się w centrum VFS w Edynburgu 7 września 2023 r. i opowiedziałem recepcjoniście o sytuacji. Po około godzinie oczekiwania ponownie pobrano moje odciski palców i zapewniono mnie, że ponownie je prześlą. Agent podał mi również inny adres e-mail (info.saedinburgh@vfshelpline.com), którego mogłem użyć do wysłania zapytania.

23 października 2023 r. wysłałem e-mail uzupełniający do South African Home Affairs, aby dowiedzieć się, czy otrzymali zaktualizowany wniosek. 30 października 2023 r. otrzymałem od nich odpowiedź, że zakończyli przetwarzanie wniosku i wysłali go do DIRCO 24 października 2023 r.

6 listopada otrzymałem e-mail od VFS z informacją, że mój paszport jest gotowy do odbioru.
Dzięki za szczegółowe informacje i podzielenie się swoim doświadczeniem, to była dla ciebie prawdziwa jazda bez trzymanki, ale cieszę się, że się udało. Teraz wiem, że będę musiał przejść tę samą procedurę, jeśli przydarzy mi się to samo.

Cześć wszystkim, czy ktoś ma jakieś rady dotyczące uzyskania terminu od VFS global? Ich system rezerwacji jest obecnie w pętli i kiedy w końcu udało mi się otworzyć ekran rezerwacji, był on dla Włoch, a następnie Litwy!
Proszę o pomoc, muszę jak najszybciej załatwić paszport.
Powiedziałem im o tym, ale wciąż mówili mi, że to moje urządzenie jest problemem. Skończyłem na wysłaniu e-maila na adres info.sapasportsinuk@vfsglobal.com bezpośrednio i umówili mi manualną wizytę. Czułem się, jakbym wariował, bo próbowałem przez kilka miesięcy i po prostu nie działało. Najwyraźniej jest problem z rezerwacją odnowienia paszportu SA i odmawiają jego naprawy?

Witaj, odnowiłem swój paszport SA 5 stycznia w biurze VFS w Edynburgu. Doradca powiedział mi, że zajmie to 4-6 tygodni. Teraz powiedziano mi, że zajmie to 2-6 MIESIĘCY! Jak możesz sobie wyobrazić, nie jestem zadowolony. Czy ktoś jeszcze doświadcza tej słabej obsługi? To absolutnie śmieszne, nawet Australia nie ma takich długich opóźnień!!!
Mnie powiedziano to samo, to śmieszne, gdy obywatele Wielkiej Brytanii mogą udać się do swojego centrum składania wniosków paszportowych i po odczekaniu około 2-4 godzin otrzymać nowy paszport lub w ciągu kilku dni później maksymalnie.

Złożyłem wniosek 12 sierpnia 2024 r. Mój paszport wygasł i muszę podróżować najpóźniej w październiku do Nigerii z Wielkiej Brytanii, więc sugeruję, aby VFS wdrożył opcję FAST TREK, ponieważ wolałbym zapłacić znacznie więcej i otrzymać paszport przynajmniej w ciągu 3-4 tygodni maksymalnie.

Muszę ponownie ubiegać się o dowód osobisty, ponieważ zgubiłem go wieki temu, a teraz skończył mi się paszport. Gdzie mogę dostać formularze, ponieważ rozumiem, że VFS Global nie wydaje paszportów osobom bez dowodu osobistego? Straciłem termin w SA High Commission, ponieważ nie mogłem znaleźć żadnych formularzy do pobrania. Musiałem czekać na kolejne spotkanie, ale teraz nadal nie widzę, co muszę zabrać ani żadnych formularzy do pobrania. Ktoś wie?

Jak wszyscy to robią dobrze? Próbowałem przez dwa dni korzystając z globalnej strony VFS, a następnie wysłałem e-mail na adres info.sapasportsinuk@vfsglobal.com z prośbą o ręczną wizytę. W odpowiedzi skierowano mnie z powrotem na globalną stronę VFS z prośbą o przesłanie zrzutów ekranu z miejscem, w którym miałem problem. Zrobiłem to wczoraj i dziś rano otrzymałem taką odpowiedź -

Dziękujemy za kontakt z działem pomocy technicznej VFS Global South Africa Passport.

Uprzejmie informujemy, że ta infolinia nie może pomóc w przypadku pytań związanych z wizytą online. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź podany link: https://visa.vfsglobal.com/ppt/en/zaf/book-an-appointment

Wraca więc do początku i próbuję ponownie. Tym razem doszedłem do momentu wprowadzenia moich danych i danych żony, wybrania dnia, a następnie godziny - ale wtedy powiedziano mi, że wszystkie terminy na ten czas są zajęte - zarezerwuj inny termin. Wróć do poprzedniej strony, a wszystkie dni są wyszarzone dla października, następnie próbowałem listopada, grudnia, stycznia itp. - Nic - wszystko wyszarzone

Jakieś pomysły?

W dniu 12 lipca 2023 r. wysłałem e-mail na adres info.sapasportsinuk@vfsglobal.com, aby zapytać o status. Następnego dnia otrzymałem automatyczną odpowiedź, że wniosek jest przetwarzany i zostanę powiadomiony, gdy paszport będzie gotowy do odbioru.

W dniu 3 sierpnia 2023 r. wysłałem kolejnego e-maila na ten sam adres, a także do SA Home Affairs na adres HACC@dha.gov.za. VFS odpowiedziało 11 sierpnia 2023 r. tą samą automatyczną odpowiedzią, co poprzednio. Następnie wysłałem e-mail z prośbą o bardziej znaczącą odpowiedź, co, jak się wydaje, zaowocowało zgłoszeniem do pomocy technicznej po ich stronie.

W dniu 16 sierpnia 2023 r. otrzymałem odpowiedź z SA Home Affairs, w której stwierdzono, że otrzymali wniosek, ale odesłali go 23 marca 2023 r. z powodu niejasnych odcisków palców!

Wysłałem te informacje do VFS i w następnym miesiącu wciąż prosiłem o aktualizacje statusu, a oni wciąż mówili, że nad tym pracują. Próbowałem również wysyłać skargi do VFS za pośrednictwem różnych stron internetowych, ale nic z tego nie wynikło (nie ułatwiają tego).

Ostatecznie po prostu zjawiłem się w centrum VFS w Edynburgu 7 września 2023 r. i opowiedziałem recepcjoniście o sytuacji. Po około godzinie oczekiwania ponownie pobrano moje odciski palców i zapewniono mnie, że ponownie je prześlą. Agent podał mi również inny adres e-mail (info.saedinburgh@vfshelpline.com), którego mogłem użyć do wysłania zapytania.

W dniu 23 października 2023 r. wysłałem e-mail z zapytaniem do South African Home Affairs, aby dowiedzieć się, czy otrzymali zaktualizowany wniosek. W dniu 30 października 2023 r. otrzymałem od nich odpowiedź, że zakończyli rozpatrywanie wniosku i wysłali go do DIRCO 24 października 2023 r.

W dniu 6 listopada otrzymałem e-mail od VFS z informacją, że mój paszport jest gotowy do odbioru.
Cześć James,

Dzięki za podzielenie się. Paszport mojej córki traci ważność w przyszłym roku, więc będę musiał jak najszybciej złożyć wniosek o nowy z powodu długiego czasu przetwarzania. Na stronie internetowej jest napisane, że będę musiał zabrać ze sobą oryginalne dokumenty oraz 2 kopie każdego świadectwa. Kiedykolwiek składałem wniosek o nowy paszport w Wysokiej Komisji Republiki Południowej Afryki w Londynie, składałem tylko poświadczone kopie, a nie oryginalne dokumenty. Czy w Twoim doświadczeniu tak jest w przypadku VFS Global Edinburgh? Czy musiałbym złożyć tylko poświadczone kopie i zachować oryginały przy sobie po tym, jak je zobaczą? Nie chcę zostawiać wszystkich moich oryginalnych dokumentów u nich na wypadek, gdyby któryś z nich zaginął!

Dzięki Aaron

Cześć... Jestem bardzo sfrustrowany! Złożyłem wniosek 17 lipca 2023 r. w VFS Edynburg o nowy paszport Republiki Południowej Afryki i wciąż czekam! Proszę, to staje się dość pilne i denerwujące! Moja matka zmarła w grudniu i wciąż nie byłem w domu, żeby zobaczyć moją rodzinę... Lara Alma Luthi

Czy ktoś może pomóc? Nie wiedziałem, że muszę zaktualizować rejestr ludności SA, kiedy brałem ślub lub się rozwodziłem. Mieszkałem wtedy w Wielkiej Brytanii (i nadal mieszkam) i nie zrobiłem tego, kiedy po raz pierwszy się ożeniłem (teraz rozwiedziony i ponownie żonaty), ale przeczytałem na stronie internetowej, że można ubiegać się o paszport tylko w imieniu zgodnym z rejestrem ludności. Udało mi się sprawdzić, jak nazywam się w rejestrze i jest to moje poprzednie nazwisko panieńskie. Wygląda na to, że kiedy po raz pierwszy ubiegałem się o paszport, kiedy byłem po raz pierwszy żonaty, automatycznie zaktualizowali NPR. Czy ktoś ubiegał się o paszport w np. nazwisku panieńskim, które nie jest zgodne z NRP? Mam wszystkie dokumenty z apostille, które zabiorę ze sobą na spotkanie paszportowe w VFS w piątek. Mam nadzieję, że można to zrobić w ramach procesu. Podobno zmiana w NPR może zająć 3-4 miesiące. Te procesy są szalone!! Cała ta sprawa bardzo mnie stresuje!

21 - 40 of 45 Posts