Expat Forum For People Moving Overseas And Living Abroad banner
41 - 60 of 226 Posts
Cześć @TheSoftwareGuy
Moje niepoinformowane podejrzenie jest takie, że niedawne ogłoszenie ministra o otwarciu wydawania kart Smart ID dla PR i naturalizowanych obcokrajowców "w najbliższej przyszłości" może mieć z tym coś wspólnego. Poza tym, z tego co czytałem na tym forum, wnioski o dowód osobisty PR 26(6) trwają minimum 3 miesiące, ponieważ akty małżeństwa/status muszą być weryfikowane w krajach pochodzenia. Inne kategorie mają znacznie krótszą oś czasu. Z drugiej strony, jest fakt, że nie wszyscy mają takie samo doświadczenie...
Czy możesz podzielić się informacją, czy to opóźnienie negatywnie wpłynęło na Twoje życie od czasu otrzymania PR?
Nic negatywnego, ale wciąż musimy ubiegać się o prawo jazdy w ciągu roku. To kłopot z JMPD na drodze.

Dzień dobry wszystkim,

Odebrałem dziś dowód osobisty mojej żony z DHA, a przetworzenie zajęło około 5 miesięcy.

Mam szybkie pytanie: moja żona otrzymała PRP w ramach małżeństwa i w książeczce dowodu osobistego SA wydrukowano moje nazwisko zamiast nazwiska mojej żony?

Czy DHA zamierza umieścić nazwisko męża w książeczce dowodu osobistego, ponieważ na PR ma ona własne nazwisko?

Czy możesz prosimy o poradę?

Dzięki
Gratulacje @expat_007 Czy otrzymałeś powiadomienie, czy zadzwoniłeś, aby sprawdzić status?

Ogólnie rzecz biorąc, nie powinni zmieniać nazwiska, dopóki twoja żona nie umieści go na formularzu. Ale nigdy nie wiadomo, jak zmieniają się zasady w sprawach domowych.

Nadal czekam na moje PRP, bracie. Ale od lat mam prawo jazdy SA. Na blokadzie drogowej, w momencie gdy widzą, że nie mam na nim numeru ID (zamiast tego dostajesz numer rejestru ruchu, dopóki nie wrócisz z dowodem osobistym), dynamika natychmiast się zmienia...
Tak, rozumiem, oni po prostu chcą pieniędzy. Jeśli masz prawo jazdy SA, to czy nie jesteś zarejestrowany w NATIS? Dlaczego chcą TRN?

Mam nadzieję, że wkrótce dostaniesz PRP.

Dzień dobry wszystkim,

Odebrałem dziś dowód osobisty mojej żony z DHA, a przetworzenie zajęło około 5 miesięcy.

Mam szybkie pytanie: moja żona otrzymała PRP w ramach małżeństwa i w książeczce dowodu osobistego SA wydrukowano moje nazwisko zamiast nazwiska mojej żony?

Czy DHA umieści nazwisko męża w książeczce dowodu osobistego, ponieważ na PR ma swoje własne nazwisko?

Czy możesz uprzejmie doradzić?

Dzięki
Gratulacje dla Twojej żony!!!
Zmiana nazwiska jest dokonywana automatycznie w systemie przez komputer bez bezpośredniego wnioskowania osoby na formularzu. Moja żona i ja pobraliśmy się ponad 10 lat temu i nigdy nie ubiegała się o nowy dowód osobisty ani o smart, ale co ciekawe otrzymuje smsy i wszelkiego rodzaju kurierów z nowym nazwiskiem, którym jest moje nazwisko; był czas, kiedy potrzebowaliśmy dokumentu z DHA i powiedziano jej, aby najpierw złożyła wniosek o nowy dowód osobisty, ponieważ system zaktualizował jej status.

Tak, rozumiem, oni po prostu chcą pieniędzy. Jeśli masz licencję SA, to czy nie jesteś zarejestrowany w NATIS? Dlaczego chcą TRN?

Mam nadzieję, że wkrótce dostaniesz PRP.
Dziękuję. Od twoich słów po uszy Boga!

To kwestia integracji systemu. System musi być w stanie śledzić Cię, aby władze mogły nałożyć na Ciebie mandat/sankcję drogową, jeśli ma to zastosowanie. Nasze numery paszportów lub prawa jazdy z domu nie mają takiego samego formatu jak numer SA ID, więc system eNATIS jest skonfigurowany tak, aby generować podobny numer.
Zasadniczo TRN to "numer ID" obcokrajowca w systemie. Dopóki nie zostaniesz stałym rezydentem.

Więc tak, tarcza samochodu sprawdzona, sprawność drogowa sprawdzona, zero zaległych mandatów na pojeździe, na licencji, ale w momencie, gdy funkcjonariusz zda sobie sprawę, że na karcie jest TRN, sytuacja się zmienia 😅

Discussion starter · #49 ·
Gratulacje @expat_007 Czy otrzymałeś powiadomienie, czy dzwoniłeś, aby sprawdzić status?

Ogólnie rzecz biorąc, nie powinni zmieniać nazwiska, dopóki twoja żona nie umieści go na formularzu. Ale nigdy nie wiadomo, zasady spraw wewnętrznych zawsze się zmieniają.
Dzwoniłem do centrum kontaktowego DHA co tydzień, aby uzyskać informacje i uzyskać status wniosku.

Nie otrzymaliśmy żadnego SMS-a w sprawie odbioru, a kiedy zadzwoniłem w zeszłym tygodniu, poinformowano mnie, że jest gotowy do odbioru.

Mam nadzieję, że to pomoże.

Dzięki

Co tydzień dzwoniłem do centrum kontaktowego DHA, aby uzyskać informacje i uzyskać status wniosku.

Nie otrzymaliśmy żadnego SMS-a w sprawie odbioru, a kiedy zadzwoniłem w zeszłym tygodniu, poinformowano mnie, że jest gotowy do odbioru.

Mam nadzieję, że to pomoże.

Dzięki
Gratulacje bracie! To w końcu koniec! Czy możesz podzielić się informacją, ile czasu zajęło od złożenia wniosku do odbioru?

Dzień dobry wszystkim,

Mam szybkie pytanie: moja żona otrzymała PRP w ramach małżeństwa i w książeczce SA ID moje nazwisko jest wydrukowane zamiast nazwiska mojej żony?

Czy DHA zamierza umieścić nazwisko męża w książeczce ID, ponieważ na PR ma swoje własne nazwisko?

Czy możesz prosić kogoś o poradę?

Dzięki
Ale właśnie powiedziałeś, że odebrałeś dowód osobisty żony. Więc jakie nazwisko jest na dowodzie? A może miałeś na myśli to, że właśnie odebrałeś PRP żony?

Discussion starter · #53 ·
Ale właśnie powiedziałeś, że odebrałeś dowód osobisty swojej żony. Więc jakie nazwisko widnieje na dowodzie? A może miałeś na myśli, że odebrałeś właśnie PRP swojej żony?
Cześć Jollem,

Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko dobrze.

Tak, odebrałem książeczkę SA ID mojej żony i w książeczce SA ID widzę moje nazwisko zamiast nazwiska mojej żony. Kiedy ubiegaliśmy się o SA ID po otrzymaniu PRP (nazwisko mojej żony zostało wydrukowane poprawnie), wpisaliśmy nazwisko mojej żony zgodnie z certyfikatem PRP, ale kiedy odebraliśmy SA ID, widzę moje nazwisko w książeczce SA ID. Czy to standardowe zachowanie, ponieważ moja żona otrzymała PRP w kategorii małżeńskiej?

Czy możesz mi uprzejmie doradzić?

Dziękuję.

Cześć Jollem,

Mam nadzieję, że u ciebie wszystko dobrze.

Tak, odebrałem książeczkę SA ID mojej żony i w książeczce SA ID widzę moje nazwisko zamiast nazwiska mojej żony. Kiedy ubiegaliśmy się o SA ID po otrzymaniu PRP (nazwisko mojej żony zostało wydrukowane poprawnie), wpisaliśmy nazwisko mojej żony zgodnie z certyfikatem PRP, ale kiedy odebraliśmy SA ID, widzę moje nazwisko w książeczce SA ID. Czy to standardowe zachowanie, ponieważ moja żona otrzymała PRP w kategorii małżeńskiej?

Czy możesz uprzejmie doradzić?

Dziękuję.
Och, teraz rozumiem, co mówisz. To zdecydowanie błąd ze strony DHA. Idź i to popraw. Nazwisko na dowodzie osobistym twojej żony powinno być zgodne z tym, które wpisałeś w formularzu zgłoszeniowym, i przypuszczam, że wpisałeś nazwisko swojej żony w formularzu zgłoszeniowym, prawda?
Nie ma znaczenia, że PRP jest w kategorii małżeńskiej, twoja żona nadal może zachować swoje nazwisko, jeśli tego chcecie.

Discussion starter · #55 ·
Rozumiem teraz, co mówisz. To zdecydowanie błąd ze strony DHA. Idź i to popraw. Nazwisko na dowodzie osobistym Twojej żony powinno być zgodne z tym, które podałeś we wniosku, i zakładam, że wpisałeś nazwisko żony we wniosku, prawda?
Nie ma znaczenia, że PRP jest w kategorii małżeńskiej, Twoja żona nadal może zachować swoje nazwisko, jeśli tego chcecie.
Dziękuję Jollem za odpowiedź.

Złożyliśmy wniosek o dowód osobisty w Eldorodo, Soweto.

W której kategorii musimy złożyć wniosek o korektę?

Czy nadal musimy udać się do tego samego biura DHA w celu wydania dowodu osobistego po raz pierwszy, czy też możemy dokonać korekty w pobliskich biurach DHA, takich jak Centurion itp.?

Jeśli złożymy wniosek o korektę, czy możemy podróżować z posiadanym dowodem osobistym SA?

Proszę o poradę.

Discussion starter · #56 ·
Złożyliśmy wniosek o dowód osobisty w Eldorodo, Soweto.

Wszystkie dokumenty edukacyjne i kopia PRP mają inne nazwisko.

Do jakiej kategorii musimy złożyć wniosek o korektę?

Czy nadal udajemy się do tego samego biura DHA w celu wydania książeczki dowodu osobistego po raz pierwszy, czy też możemy ją poprawić w pobliskich biurach DHA, takich jak Centurion itp.?

Jeśli złożymy wniosek o korektę, czy możemy podróżować z posiadanym dowodem osobistym SA?

Proszę o poradę.

W Pretorii, które biura/oddziały DHA wydają dowody osobiste dla posiadaczy stałego pobytu? Czy mój współmałżonek musi tam być, jeśli jest to stały pobyt dla małżonków? Mam nadzieję, że tak nie jest, ponieważ współmałżonek jest nieobecny. Każdy, kto ma świeże doświadczenie, proszę się podzielić. Dziękuję!

Widzę tu kilka osób, które wiedzą o posiadaczach PRP, którzy otrzymują dowody osobiste, czy ktoś może mi pomóc wyjaśnić, do czego posiadacz PRP potrzebuje dowodu osobistego? Czy to tylko wygoda?

- np. nie można otworzyć konta w banku Tyme bez numeru dowodu osobistego, ale nawet osoby tymczasowo przebywające zazwyczaj mogą otworzyć konto bankowe, więc PRP również powinny móc to zrobić bez dowodu osobistego w innych bankach?

- tak czy inaczej nie można głosować

- można uzyskać prawo jazdy ZA bez dowodu osobistego

więc do czego na pewno potrzebujesz dowodu osobistego?

Widzę tu kilka osób, które wiedzą o posiadaczach PRP otrzymujących dowody osobiste, czy ktoś może mi pomóc wyjaśnić, do czego dokładnie posiadacz PRP potrzebuje dowodu osobistego? Czy to tylko wygoda?

- np. nie można otworzyć konta w banku Tyme bez numeru dowodu osobistego, ale nawet osoby tymczasowo przebywające na ogół mogą otworzyć konto bankowe, więc PRP również powinno być w stanie to zrobić bez dowodu osobistego w innych bankach?

- tak czy inaczej nie można głosować

- możesz uzyskać prawo jazdy ZA bez dowodu osobistego

więc do czego na pewno potrzebujesz dowodu osobistego?
Cześć,
Z tego, co rozumiem, jest to wymagane przez prawo. Po przyznaniu stałego pobytu musisz zostać dodany do rejestru ludności kraju, aby być "widocznym" jak każdy obywatel. Masz rację w kwestii ubiegania się o takie rzeczy jak prawo jazdy i konta bankowe, ale dotyczy to tylko określonego limitu czasu. OSTATECZNIE BĘDZIESZ zobowiązany do okazania książeczki/karty dowodu osobistego po upływie określonego czasu "w przeciwnym razie".

Jest przykład obcokrajowca, który niedawno wspiął się po szczeblach kariery w agencji rządowej w NW po uzyskaniu PR. Niestety trwało to tylko przez jakiś czas, ponieważ zażądano od niego okazania dowodu osobistego. Jak się okazało, stracił pracę i teraz walczy w sądzie z deportacją, ponieważ odkryto, że jego PR był fałszywy. Poza tematem, ale użyłem tego przykładu tylko po to, aby zilustrować mój punkt widzenia.

41 - 60 of 226 Posts