Expat Forum For People Moving Overseas And Living Abroad banner

Wniosek o zieloną książeczkę ID po uzyskaniu PRP

22K views 219 replies 33 participants last post by  tafadzwagonera  
#1 ·
Dzień dobry,

Mam nadzieję, że u Państwa wszystko dobrze.

Czy ktoś może mi doradzić, jakie dokumenty są wymagane do złożenia wniosku o dowód osobisty po raz pierwszy po uzyskaniu PRP?

Państwa odpowiedź jest bardzo cenna.

Dziękuję.

#7 ·
Cześć @expat_007, zamierzam złożyć wniosek o dowód osobisty. Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł odpowiedzieć na kilka pytań.

1. Czy poświadczyłeś wszystkie kopie z komisariatu policji, czy robi to za ciebie urząd podczas składania wniosku?
2. Czy musimy umawiać się na wizytę przed wizytą w oddziale Soweto lub Lenesia?
3. Czy złożyłeś również akt urodzenia i akt małżeństwa?

#8 ·
Cześć @expat_007 Zamierzam złożyć wniosek o dowód osobisty. Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł odpowiedzieć na kilka pytań.

1. Czy poświadczyłeś wszystkie kopie z komisariatu policji, czy robi to za ciebie urząd podczas składania wniosku?
2. Czy musimy umawiać się na wizytę przed wizytą w oddziale Soweto lub Lenesia?
3. Czy złożyłeś również akt urodzenia i akt małżeństwa?
Cześć,
Tak, poświadczyłem kopie z komisariatu policji.
Nie są wymagane żadne terminy, wystarczy przyjść.
Tak, złożyłem akt urodzenia i akt małżeństwa.

Proszę również zabrać ze sobą dowód adresu.

#10 ·
Oto wytyczne dla innych oparte na moich doświadczeniach.

Oryginały i poświadczone kopie są wymagane podczas składania wniosku w Eldorado Park DHA.

PRP Oryginał + poświadczona kopia
Weryfikacja PRP Oryginał + poświadczona kopia
Pasport + poświadczona kopia strony tytułowej (Bio)
Akt urodzenia + poświadczona kopia
Akt małżeństwa + poświadczona kopia
Kopia dowodu osobistego/paszportu współmałżonka
Dowód adresu (wymagany jest jakiś urząd, ale nie w Eldorado Park)

Czas przetwarzania - 3 miesiące
Brak systemu śledzenia. Sprawdzaj w DHA odbiór telefoniczny.

Uwaga: Biuro Lenasia wymaga obecności współmałżonka. Prawdopodobnie osobiste wymaganie tej osoby, ponieważ była bardzo niegrzeczna wobec obcokrajowców.

Jednak Eldorado Park nie ma takiego wymogu.

Biuro w pobliżu Johannesburga
Eldorado Park
Lenasia
Orange Farm

#28 ·
Oto wytyczne dla innych oparte na moich doświadczeniach.

Oryginały i poświadczone kopie są wymagane podczas składania wniosku w Eldorado Park DHA.

PRP Oryginał + poświadczona kopia
Weryfikacja PRP Oryginał + poświadczona kopia
Pasport + poświadczona kopia strony tytułowej (Bio)
Akt urodzenia + poświadczona kopia
Akt małżeństwa + poświadczona kopia
Kopia dowodu osobistego/paszportu współmałżonka
Dowód adresu (wymagane jest jakieś biuro, ale nie w Eldorado Park)

Czas przetwarzania - 3 miesiące
Brak systemu śledzenia. Sprawdzaj w DHA odbiór telefoniczny.

Uwaga: Biuro Lenasia wymaga obecności współmałżonka. Prawdopodobnie osobiste wymaganie osoby, ponieważ był bardzo niegrzeczny wobec obcokrajowców.

Jednak Eldorado Park nie ma takiego wymogu.

Biuro w pobliżu Joburga
Eldorado Park
Lenasia
Orange Farm
Lenasia DHA nie poprosiło mojego współmałżonka o obecność podczas ubiegania się o dowód osobisty. Myślę, że zależy to od rodzaju posiadanego PR. Jeśli nabyłeś go jako współmałżonek obywatela SA/posiadacza PR, mogą o to poprosić, ale w przypadku PR z krytycznymi umiejętnościami tego nie robią.

#11 ·
Dzień dobry,

Czy ktoś może mi doradzić, jak długo potrwa uzyskanie Zielonej Książki Identyfikacyjnej po złożeniu wniosku?

Złożyliśmy wniosek trzy miesiące temu i nadal nie został on sfinalizowany. Kiedy sprawdziliśmy w call center, powiedziano nam, że wniosek znajduje się w dziale małżeństw.

Czy ktoś udzielił jakiejś rady?

#12 ·
Dzień dobry,

Czy ktoś może doradzić, jak długo zajmie uzyskanie Zielonej Książki ID po złożeniu wniosku?

Złożyliśmy wniosek trzy miesiące temu i nadal nie został on sfinalizowany. Kiedy sprawdziliśmy w call center, powiedziano nam, że wniosek znajduje się w dziale małżeństw.

Czy ktoś może udzielić jakiejś rady?
Jeśli nie jesteś żonaty, zajmuje to miesiąc lub 2. Jeśli jesteś żonaty, trwa to znacznie dłużej, ponieważ muszą zweryfikować twoje małżeństwo w twoim kraju ojczystym. Teraz zależy to od tego, jak szybko twój kraj ojczysty odpowie DHA.

#20 ·
Czy ktoś ostatnio otrzymał swoją Zieloną Książkę ID? Czy możesz podzielić się swoim doświadczeniem i harmonogramem?
Złożyłem wniosek 20 czerwca 2024 i czekam.
Cześć,
Złożyliśmy wniosek w kwietniu i wciąż czekamy. Kiedy dzwonimy do centrum telefonicznego, cały czas mówią, że wniosek jest w "Sekcji Małżeńskiej".
Dziękuję.

#25 ·
Cześć wszystkim,
Niekoniecznie śledzę tę stronę forum (jeszcze), ale wczoraj zobaczyłem to w wiadomościach. Czy ktoś tutaj, kto czeka na swoje dowody osobiste, otrzymał je, jak sugerują wiadomości? Próbuję ustalić, czy DHA miało na myśli "...zaległości w składaniu wniosków o dowody osobiste dla obywateli RPA usunięte...", czy WSZYSTKIE wnioski w systemie. 👇

#26 ·
Witajcie wszyscy,
niekoniecznie śledzę tę stronę forum (jeszcze), ale wczoraj zobaczyłem to w wiadomościach. Czy ktoś tutaj, kto czeka na swoje dowody osobiste, otrzymał je, jak sugerują wiadomości? Próbuję ustalić, czy DHA miało na myśli "...zaległości w składaniu wniosków o dowód osobisty dla obywateli RPA zostały usunięte...", czy WSZYSTKIE wnioski w systemie. 👇
View attachment 106371
Nie sądzę, żeby rozpatrzyli wszystkie wnioski, liczby są niejasne. Złożyłem wniosek o dowód osobisty 3 miesiące temu i nadal jest na etapie weryfikacji odcisków palców.
Nie mają żadnej SLA, aby sfinalizować wniosek. Nie można nawet śledzić wniosku, więc mogą mówić, co chcą.

#37 ·
czy wiemy, jakie są etapy wniosku o dowód osobisty i jaki jest średni czas realizacji?
Cześć @TheSoftwareGuy
Moje niepoinformowane podejrzenie jest takie, że niedawne ogłoszenie ministra o otwarciu wydawania kart Smart ID dla PR i naturalizowanych obcokrajowców "w najbliższej przyszłości" może mieć z tym coś wspólnego. Poza tym, z tego co czytałem na tym forum, wnioski o dowód osobisty PR 26(6) trwają minimum 3 miesiące, ponieważ akty małżeństwa/status muszą być weryfikowane w krajach pochodzenia. Inne kategorie mają znacznie krótszy czas realizacji. Z drugiej strony, jest fakt, że nie wszyscy mają takie samo doświadczenie...
Czy możesz podzielić się informacją, czy to opóźnienie negatywnie wpłynęło na Twoje życie, od czasu otrzymania PR?

#38 ·
Dzień dobry wszystkim,

Odebrałem dziś dowód osobisty mojej żony z DHA i przetworzenie zajęło około 5 miesięcy.

Mam szybkie pytanie: moja żona otrzymała PRP w ramach małżeństwa i w książeczce dowodu osobistego SA wydrukowano moje nazwisko zamiast nazwiska mojej żony?

Czy DHA zamierza umieścić nazwisko męża w książeczce dowodu osobistego, ponieważ na PR ma swoje własne nazwisko?

Czy ktoś może mi uprzejmie doradzić?

Dzięki

#39 ·
Dzień dobry wszystkim,

Odebrałem dziś dowód osobisty mojej żony z DHA, a przetworzenie zajęło około 5 miesięcy.

Mam szybkie pytanie: moja żona otrzymała PRP w ramach małżeństwa i w książeczce SA ID moje nazwisko jest wydrukowane zamiast nazwiska mojej żony?

Czy DHA zamierza umieścić nazwisko męża w książeczce ID, tak jak na PR otrzymała własne nazwisko?

Czy możesz prosić kogoś o radę?

Dzięki
Odpowiadam tylko po to, aby pogratulować. Nie mam żadnej wiedzy na temat twojego pytania...

#56 ·
Złożyliśmy wniosek o dowód osobisty w Eldorodo, Soweto.

Wszystkie dokumenty edukacyjne i kopia PRP mają inne nazwisko.

Do jakiej kategorii musimy złożyć wniosek o korektę?

Czy nadal udajemy się do tego samego biura DHA w celu wydania książeczki dowodu osobistego po raz pierwszy, czy też możemy ją poprawić w pobliskich biurach DHA, takich jak Centurion itp.?

Jeśli złożymy wniosek o korektę, czy możemy podróżować z posiadanym dowodem osobistym SA?

Proszę o poradę.

#57 ·
W Pretorii, które biura/oddziały DHA wydają dowody osobiste dla posiadaczy stałego pobytu? Czy mój współmałżonek musi tam być, jeśli jest to stały pobyt dla małżonków? Mam nadzieję, że tak nie jest, ponieważ współmałżonek jest nieobecny. Każdy, kto ma świeże doświadczenie, proszę się podzielić. Dziękuję!

#59 ·
Widzę tu kilka osób, które wiedzą o posiadaczach PRP, którzy otrzymują dowody osobiste, czy ktoś może mi pomóc wyjaśnić, do czego posiadacz PRP potrzebuje dowodu osobistego? Czy to tylko wygoda?

- np. nie można otworzyć konta w banku Tyme bez numeru dowodu osobistego, ale nawet osoby tymczasowo przebywające zazwyczaj mogą otworzyć konto bankowe, więc PRP również powinny móc to zrobić bez dowodu osobistego w innych bankach?

- tak czy inaczej nie można głosować

- można uzyskać prawo jazdy ZA bez dowodu osobistego

więc do czego na pewno potrzebujesz dowodu osobistego?

#60 ·
Widzę tu kilka osób, które wiedzą o posiadaczach PRP otrzymujących dowody osobiste, czy ktoś może mi pomóc wyjaśnić, do czego dokładnie posiadacz PRP potrzebuje dowodu osobistego? Czy to tylko wygoda?

- np. nie można otworzyć konta w banku Tyme bez numeru dowodu osobistego, ale nawet osoby tymczasowo przebywające na ogół mogą otworzyć konto bankowe, więc PRP również powinno być w stanie to zrobić bez dowodu osobistego w innych bankach?

- tak czy inaczej nie można głosować

- możesz uzyskać prawo jazdy ZA bez dowodu osobistego

więc do czego na pewno potrzebujesz dowodu osobistego?
Cześć,
Z tego, co rozumiem, jest to wymagane przez prawo. Po przyznaniu stałego pobytu musisz zostać dodany do rejestru ludności kraju, aby być "widocznym" jak każdy obywatel. Masz rację w kwestii ubiegania się o takie rzeczy jak prawo jazdy i konta bankowe, ale dotyczy to tylko określonego limitu czasu. OSTATECZNIE BĘDZIESZ zobowiązany do okazania książeczki/karty dowodu osobistego po upływie określonego czasu "w przeciwnym razie".

Jest przykład obcokrajowca, który niedawno wspiął się po szczeblach kariery w agencji rządowej w NW po uzyskaniu PR. Niestety trwało to tylko przez jakiś czas, ponieważ zażądano od niego okazania dowodu osobistego. Jak się okazało, stracił pracę i teraz walczy w sądzie z deportacją, ponieważ odkryto, że jego PR był fałszywy. Poza tematem, ale użyłem tego przykładu tylko po to, aby zilustrować mój punkt widzenia.

#62 ·
Potrzebujesz książki identyfikacyjnej, aby zrobić wiele rzeczy w RPA. W porównaniu z książką identyfikacyjną, użycie Twojego PRP jest bardzo ograniczone w Twoim codziennym życiu. Istnieje wiele okazji, kiedy ludzie po prostu nie traktują Twojego PRP jako dowodu Twojego pobytu, na przykład banki.

Więc jeśli możesz, zdobądź książkę identyfikacyjną tak szybko, jak to możliwe, gdy otrzymasz swoje PRP.

Jeśli chodzi o Smart ID, liczysz na to, co DHA wskazało na temat ich planu w przyszłości? No weź, bracie.

#63 ·
Potrzebujesz książki ID, aby zrobić wiele rzeczy w RPA. W porównaniu z książką ID, użycie twojego PRP jest znacznie ograniczone w twoim codziennym życiu. Istnieje wiele okazji, kiedy ludzie po prostu nie traktują twojego PRP jako dowodu twojego pobytu, na przykład banki.

Jeśli więc możesz, zdobądź książkę ID tak szybko, jak to możliwe, gdy otrzymasz swoje PRP.

Jeśli chodzi o Smart ID, liczysz na to, co DHA wskazało na temat ich planu w przyszłości? No weź, bracie.
Masz rację bracie... zamierzam złożyć wniosek o dowód osobisty w przyszłym tygodniu.

#73 ·
Dzielę się moimi ostatnimi doświadczeniami w bankowości z PR i bez południowoafrykańskiego dowodu osobistego, tylko próbowałem z 3 bankami:

- Tyme jest niemożliwe, mają tylko rejestrację online / w aplikacji, która zaczyna się od numeru dowodu osobistego.

- Capitec doprowadziło mnie do wrzenia krwi, pracownicy w dwóch różnych oddziałach wydawali się nie mieć pojęcia, czym w ogóle jest PRP i nalegali na okazanie pozwolenia na pracę ... po pokonaniu tej przeszkody nalegają na SA ID, potwierdziłem to z ich centrum obsługi klienta, które miało bardziej informatywną odpowiedź, ale nadal nie pomocną w naszym przypadku, musisz mieć ważny paszport i pozwolenie na pobyt, ale także odcinek wypłaty / list z zatrudnienia, tj. można to zrobić bez dowodu osobistego, ale wtedy musisz być zatrudniony, lub można to zrobić bez zatrudnienia, ale wtedy musisz mieć dowód osobisty.

- FNB załatwiło nas natychmiast, bez problemu, bez żadnych bzdur o pozwoleniach na pracę lub zatrudnieniu lub potrzebie SA ID.

#74 ·
sharing my recent experience in banking with a PR and no South African ID, only tried with 3 banks fwiw:

- Tyme is a no-go, they only have online / app onboarding which starts with an ID number

- Capitec got my blood boiling, staff at two different branches didn't seem to have a clue what a PRP even is and insisted on seeing a work permit ... once you get past that obstacle they insist on a SA ID, I've confirmed with their client care center which had a more informative reply, but still not helpful in our case, you must have a valid passport and residence permit, but also a salary slip / employment letter i.e. it can be done without an ID but then you must be employed, or it can be done without employment, but then you must have an ID

- FNB sorted us out immediately, no problem, without any nonsense about work permits or employment or needing an SA ID
Dziękuję za podzielenie się, bracie. Cieszę się, że udało ci się znaleźć radość.

Jak przebiega wniosek o dowód osobisty?

#79 ·
Tak, też myślałem o czekaniu, aż posiadacze PR będą mogli uzyskać SmartID, ale z drugiej strony pomyślałem, po co czekać na coś, co może nie nadejść. Potrzebuję również mojego dowodu osobistego, żeby zrobić wiele rzeczy
Dobry punkt. Myślę, że to kwestia tego, jakie są Twoje pilne potrzeby. Jeśli nadejdzie czas, kiedy będziesz zobowiązany do wymiany zielonej książeczki na smartcard, to niech tak będzie... Niektórzy ludzie, jak dżentelmen na tym forum, mogą kontynuować życie niezakłócone. Inni muszą przedstawić dowód osobisty....

#85 ·
Cześć wszystkim,

Czy ktoś wie, gdzie posiadacze PRP w Eastern Cape mogą ubiegać się o dowód osobisty z zielonym kodem kreskowym? Wczoraj poszedłem do oddziału Port Elizabeth w North End i powiedziano mi, że od 2022 roku przestali wydawać dowody osobiste osobom z prawem stałego pobytu i naturalizowanym obywatelom. Powiedziano mi, żebym spróbował w Alice w East London, Fort Beaufort i 2 innych miejscach, które są daleko, ale chciałem tylko wiedzieć, czy ktoś ostatnio robił swoje dowody osobiste w którymś z tych biur i jakie są wymagania?

Dzwoniłem do tych biur, ale nie odbierają telefonu. Proszę o pomoc 🙏🏾

#90 ·
Cześć wszystkim,

Czy ktoś wie, gdzie posiadacze PRP w Eastern Cape mogą ubiegać się o dowód osobisty z zielonym kodem kreskowym? Wczoraj poszedłem do oddziału w Port Elizabeth w North End i powiedziano mi, że od 2022 roku przestali wydawać dowody osobiste dla stałych mieszkańców i naturalizowanych obywateli. Powiedziano mi, żebym spróbował w Alice w East London, Fort Beaufort i 2 innych miejscach, które są daleko, ale chciałem tylko wiedzieć, czy ktoś ostatnio robił swoje dowody osobiste w którymś z tych biur i jakie są wymagania?

Dzwoniłem do tych biur, ale nie odbierają telefonu. Proszę o pomoc 🙏🏾
Mam ten sam problem co ty. Mój to zamiennik. Zgubiłem książeczkę dowodu osobistego. Myślę o wyjeździe do Grahamstown.

#96 ·
Cześć,

Muszę złożyć wniosek o zieloną książeczkę dowodu osobistego dla mojej córki. Właśnie skończyła 16 lat, ma PRP.
Poszedłem do Grahamstown, gdzie chodzi do szkoły. Dali mi taką samą odpowiedź jak xty4evermore, Alice, Fort Beaufort i jeszcze jedna, której nie pamiętam.

Czy mógłbyś podać nazwy pozostałych 2 xty4evermore?

Jeśli ktoś wie, czy mógłbyś potwierdzić, jakie dokumenty są potrzebne do złożenia wniosku o pierwszą zieloną książeczkę dowodu osobistego dla dziecka, wiedząc, że rodzice i dziecko są obcokrajowcami z PRP, a rodzice mają już swoje zielone książeczki dowodu osobistego?

Dziękuję
Wymagania to tylko twoje dziecko b
Ahh, ok. Dziękuję, nauczyłem się dziś czegoś nowego. I tak, masz 100% racji. Nasze dziecko ma 8 lat i ma tylko akt urodzenia (domyślnie z numerem identyfikacyjnym). Dostanie dowód osobisty dopiero po ukończeniu 17 lat.
Dowód osobisty jest w wieku 16 lat.

#99 ·
Dzień dobry wszystkim.
Otrzymałem mój PR w styczniu 2025 roku (droga przez małżeństwo). Od razu złożyłem wniosek o Zieloną książeczkę ID w tym samym styczniu, mieszkam w Gauteng. Czekam już 2 miesiące i jeszcze jej nie ma, mam nadzieję, że wkrótce się pojawi, ponieważ jest potrzebna do prawie wszystkiego. Pozdrowienia