Expat Forum For People Moving Overseas And Living Abroad banner

Które stany by Pan/Pani polecił(a)?

2.7K views 27 replies 12 participants last post by  citlali  
#1 ·
Cześć wszystkim!
Jestem pewien, że słyszycie te pytania cały czas, ale pomyślałem, że mogę je zadać tutaj, ponieważ nie mam pojęcia, kogo innego mógłbym zapytać.

Zastanawiam się, do których stanów polecilibyście nam się przeprowadzić i dlaczego?

Jestem księgowym, który w ciągu roku ukończy certyfikację ACCA w Irlandii. Zamierzam pracować nad uzyskaniem CPA tak szybko, jak to możliwe, w USA. Moja partnerka jest programistką, chociaż dopiero ma zdobyć doświadczenie w tej dziedzinie (świeżo po studiach). Jest Latynoską - stwierdzam to, ponieważ rasizm jest jednym z naszych zmartwień.

Oto, co chcielibyśmy mieć w stanach, które nam polecacie:
Chcielibyśmy mieć większy dom z przodem i tyłem ogrodu. Chcielibyśmy mieć wszystkie cztery pory roku, ale zdecydowanie wolimy słońce i ciepłą pogodę o wiele bardziej niż zimno i śnieg (nie mamy nic przeciwko lataniu gdzieś w zimne miejsce co roku na Boże Narodzenie). Chcielibyśmy mieszkać w stanie, w którym moglibyśmy często chodzić na wędrówki, kempingować w lesie i pływać w jeziorze lub oceanie. Poza tym, to mało istotne, ale ponieważ mieszkamy w Irlandii... Jesteśmy tak, tak zmęczeni ciągłym deszczem i chmurami. Więc jeśli to możliwe, wolelibyśmy mniej pochmurny klimat. Na przykład kilka miesięcy w roku jest w porządku, ale kiedy to wszystko, co widzisz...

Do tej pory rozważałem następujące stany:
Alabama - Właściwie mam tam rodziców chrzestnych. Wychowywali mnie po części, kiedy jeszcze mieszkali w pobliżu, zanim wrócili do USA (pochodzą z Ameryki). Cóż, Alabama brzmi niesamowicie i wszyscy bardzo by nam pomogli. Ale boimy się tornad. To wszystko jest tak nieprzewidywalne, nie wiem, jak bezpiecznie jest naprawdę.
New Jersey - na papierze wydaje się niesamowite, ale ceny domów są bardzo wysokie. Ponieważ pracujemy w branży technologicznej i finansowej, musielibyśmy mieszkać bliżej Nowego Jorku / Filadelfii, co jest bardzo kosztowne.
Massachusetts (przepraszam, jeśli źle to napisałem!) - wydaje się naprawdę dobrym wyborem, ale nasze wynagrodzenie byłoby podobne / takie samo jak w NJ, a domy są 2-3 razy droższe.
Wisconsin - Wydaje się... ciężko. Być może udałoby nam się kupić dom dość szybko, ale wydaje się to trudne ze wszystkiego, co czytałem w Internecie - zarówno z bezpieczeństwa, jak i pogody.
Oregon - Wydaje się, że ma wszystko, czego chcielibyśmy, tak jak New Jersey, ale o wiele bardziej przystępne cenowo! Aaaaaaaaaand ma mnóstwo deszczu i chmur, od których próbujemy uciec.
Kalifornia - Prawdopodobnie najlepszy wybór, ale po prostu boimy się, że nie będziemy w stanie związać końca z końcem. Nie chcemy żyć w absolutnej biedzie, jak tylko przyjedziemy.
Karolina Północna - wszyscy i wszystko polecają NC. Ale z tego, co słyszałem, mają najmniej praw pracowniczych, jest dość religijna (do fanatycznego punktu. Jestem bardzo surowym ateistą i po prostu nie chcę się z tym mierzyć), a także wydaje się, że rasizm jest problemem poza zaawansowanymi miastami. Więc ten jest skreślony z naszej listy.

Jest jeszcze kilka, które rozważaliśmy, ale nie na tyle głęboko, aby faktycznie to tutaj przekazać.
Czy możesz podzielić się swoimi rekomendacjami? Chciałbym usłyszeć jak najwięcej opinii.

Jeśli chodzi o to, jak zamierzamy przeprowadzić się do USA - dla porządku, powiedzmy, że wygraliśmy loterię DV i próbujemy dowiedzieć się, gdzie mamy spędzić nasze życie.

Dziękuję wszystkim z góry!

#4 ·
A co z Teksasem, może okolice San Antonio/Hill Country? Skoro Alabama jest jednym z twoich wyborów, to chyba nie przeszkadza ci zbytnio polityka.
Właściwie to również rozważam Teksas, tak! Mam tam też kuzynów, więc jest na moim radarze. Moją jedyną obawą jest to, że (z moich ograniczonych badań) wydaje się to być głównie obszar pustynny, a miałem nadzieję na więcej zieleni.
A także, chociaż nie obchodzi mnie zbytnio polityka, zależy mi na tyle, żeby czuć, że nie bylibyśmy całkowicie bezpieczni w Teksasie. Jedynym powodem, dla którego wspomniałem Alabamę, jest rodzina.
Więc... Nie jestem pewien co do Teksasu. Będę o tym pamiętał!

#3 ·
Podobnie jak w wielu krajach w dzisiejszych czasach, prawie niemożliwe jest przeprowadzenie się do USA, a następnie szukanie pracy. Chyba że twoja żona "latina" jest Amerykanką pochodzenia latynoskiego/hiszpańskiego - ale w takim przypadku będzie musiała albo mieć zapewnioną pracę, która jest wystarczająca, aby cię "sponsorować", albo będzie musiała mieć współsponsora, który weźmie na siebie odpowiedzialność finansową za ciebie w ciągu pierwszych 10 lat (chyba tak jest) pobytu w USA. Wygrana w loterii wizowej DV jest możliwością - ale ostatecznie wylądujesz tam, gdzie znajdziesz pracę.

Jeśli chodzi o uzyskanie tytułu CPA, to zależy to od tego, w jakim stanie mieszkasz. Chociaż kwalifikacja CPA jest dość łatwo przenoszona z jednego stanu do drugiego, rzeczywiste przyznanie certyfikatu CPA zależy od wymagań stanu zamieszkania (i/lub zatrudnienia).

Zasadniczo sprowadza się to do tego, w którym stanie możesz znaleźć pracę. Ale kupno domu w USA jest obecnie dość trudne - a jeśli jesteś zależny od znalezienia hipoteki, licz się z dobrymi dwoma latami lub dłużej, aby zbudować swoją zdolność kredytową/historię.

#7 ·
Idź tam, gdzie wzywa Cię praca. Zawsze możesz się dostosować, gdy już tu trochę pobędziesz
Jeśli szuka pracy, to Teksas jest prawdopodobnie dobrym miejscem na początek, zwłaszcza w przypadku tworzenia oprogramowania. Nigdy nie słyszałem, żeby czyimś pragnieniem serca było przeprowadzka do Alabamy, chyba że chcesz otworzyć chrześcijański obóz.

#9 ·
Najpierw potrzebujesz pracy..... a żeby ją zdobyć, musisz znaleźć potencjalnego pracodawcę, który będzie chciał Cię sponsorować w celu uzyskania wizy pracowniczej.
Skupiłbym się na tym jako priorytecie, dostał się do USA, a potem, jeśli nie spodoba Ci się miejsce, w którym się znajdziesz, przenieś się.
Jednak z tego, co słychać, żadne z was nie ma doświadczenia w swoich dziedzinach - większość pracodawców chce doświadczonych pracowników, ponieważ sponsorowanie wizy pracowniczej wymaga czasu i pieniędzy.
Powinieneś skupić się na zdobywaniu doświadczenia zawodowego ......

#12 ·
Najpierw potrzebujesz pracy..... a do tego musisz znaleźć potencjalnego pracodawcę, który będzie chciał Cię sponsorować do wizy pracowniczej.
Skupiłbym się na tym jako priorytecie, dostać się do USA, a potem, jeśli nie spodoba Ci się, gdzie skończysz, przenieść się.
Jednak z tego, co słychać, żadne z was nie ma doświadczenia w swoich dziedzinach - większość pracodawców chce doświadczonych pracowników, ponieważ sponsorowanie wizy pracowniczej wymaga czasu i pieniędzy.
Powinieneś skupić się na zdobywaniu doświadczenia zawodowego ......
Mam doświadczenie w księgowości - jestem w tej branży od prawie 3 lat i czekam tylko na certyfikację (potrzebuję 3 lata doświadczenia!). Tak czy inaczej, to nie będzie zbyt istotne w USA, ponieważ prawa są inne. Oczywiście pomoże, ale to nie to samo.

Sprawa wizy, to wszystko rozumiem. Po prostu próbuję uzyskać ogólną poradę dotyczącą stanów.

#10 · (Edited)
Nie ma sensu dyskutować, który obszar jest najlepszy bez pracy i niestety praca nie oznacza automatycznie, że możesz sobie pozwolić na mieszkanie w danym obszarze. Jestem w Irlandii i o wiele bardziej pozytywnie nastawiony, ponieważ będę w innym obszarze i będę żył zupełnie innym życiem. W USA nie jest inaczej i różne osoby powiedzą ci, co jest najlepsze i jak żyją, ale dla ciebie jest to nic warte.

Widzę to lokalnie i znajdziesz jedną osobę, która narzeka cały dzień, a ta osoba spojrzy przez okno i zobaczy deszcz. Druga osoba jest bardziej elastyczna i widząc deszcz, oznacza to, że gdzie indziej jest słonecznie, więc wychodzą i cieszą się życiem. Dla mnie brzmi to tak, jakbyś szukał idealnego miejsca, ale zawsze będzie jakaś wada. Będąc w UE i tam, gdzie jesteś teraz, masz również łatwy dostęp do innych miejsc, aby stworzyć to, co najlepsze z obu światów, ale tylko ty możesz zdecydować.

#13 ·
Nie ma sensu debatować, który obszar jest najlepszy bez pracy, a niestety praca nie oznacza automatycznie, że możesz sobie pozwolić na mieszkanie w danym obszarze. Jestem w Irlandii i jestem o wiele bardziej pozytywnie nastawiony, ponieważ będę w innym obszarze i będę żył zupełnie innym życiem. W USA nie jest inaczej i różne osoby powiedzą ci, co jest najlepsze i jak żyją, ale dla ciebie jest to nic warte.

Widzę to lokalnie i dostaniesz jedną osobę, która narzeka cały dzień, a ta osoba spojrzy przez okno i zobaczy deszcz. Druga osoba jest bardziej elastyczna i widząc deszcz, wie, że gdzie indziej jest słonecznie, więc wychodzi i cieszy się życiem. Dla mnie brzmi to tak, jakbyś szukał idealnego miejsca, ale zawsze będzie jakaś wada. Będąc w UE i tam, gdzie jesteś teraz, masz również łatwy dostęp do innych miejsc, aby stworzyć to, co najlepsze z obu światów, ale tylko ty możesz zdecydować.
Osobiście pochodzę z kraju trzeciego świata (Chorwacji) i mieszkałem w innych biednych krajach (Czechach) przed przeprowadzką do Irlandii. Właściwie bardzo dobrze mi się tu wiedzie w Irlandii, ale, jak zauważyłeś, ten deszcz jest... absolutnym zabójcą. Nie tylko to, ale mieszkania to tak ogromny problem, że to szaleństwo. Każdy przyzwoity dom w przyzwoitej okolicy z łatwością przekroczy w tym momencie 300 tys. euro. Można zdobyć tego rodzaju pieniądze, ale, spójrzmy prawdzie w oczy - żaden dom w Irlandii naprawdę nie jest wart tej kwoty. Dlatego chcę się przeprowadzić do USA. I można powiedzieć "Przeprowadź się gdzie indziej w UE", ale po prostu nie chcę. Chcę mówić po angielsku, zdecydowałem tak w bardzo młodym wieku. Mógłbym się przeprowadzić do Wielkiej Brytanii, ponieważ ich pogoda jest nieco lepsza niż nasza tutaj w IE, ale mają te same problemy z mieszkaniami, co my.

#14 ·
300 tys. za dom to skandal! Co myślisz o w miarę ładnym domu w dobrej okolicy, z rozsądnym dojazdem do pracy w obszarze metropolitalnym w USA? Następnie zbadaj podatki od nieruchomości i ubezpieczenia. Niektóre lokalizacje nie przyznają zniżek dla stałych mieszkańców osobom niebędącym stałymi mieszkańcami.

#21 ·
Karolina Północna - wszyscy i wszystko polecają Karolinę Północną. Ale z tego, co słyszałem, mają najmniej praw pracowniczych, są dość religijni (do fanatyzmu. Jestem bardzo zagorzałym ateistą i po prostu nie chcę się z tym wszystkim mierzyć), a także wydaje się, że rasizm jest problemem poza zaawansowanymi miastami. Więc to jest skreślone z naszej listy.

WSZYSTKIE stany są dość religijne; rasizm jest wszędzie, według niektórych ludzi, więc trzeba sobie z tym radzić ......

A co z Alaską? Szerokie otwarte przestrzenie, aby uciec od ludzi, dużo śniegu do rekreacji, dzika przyroda i mieszkania, które nie są zbyt drogie.

#22 ·
North Carolina - everyone, and everything is recommending NC. but from what I've heard, they have the least worker rights, it is quite religious (to a fanatic point. I am a very strict atheist and just don't want to deal with all of that) and also seems like racism is a problem outside of the advanced cities. So this one is crossed off our list.

ALL of the States is quite religious; there is racism everywhere, according to some people so you do have to deal with it ......

How about Alaska? Wide open spaces to get away from people, lots of snow for recreation, wildlife and housing not too expensive.
Zobacz #1 - cztery pory roku i więcej ciepła niż zimna
Zobacz #13 - mieszkanie za 300 tys. jest nieracjonalne

#23 ·
W odniesieniu do pogody, OP może spojrzeć na Portland ME, jeśli chce połączenia Irlandii i Chorwacji. Godziny słoneczne są podobne do tych w Barcelonie i tylko nieznacznie niższe niż w Dubrowniku. Ilość opadów w Portland jest o 35% wyższa w porównaniu z Dublinem, więc podobna do Sherkin Island. Masz dostęp do natury, a klimat sprawia, że jest bardzo zielono, ale z godzinami słonecznymi jak na Morzu Śródziemnym. Realistycznie rzecz biorąc, osoba, która potrzebuje wizy, nie będzie miała luksusu wyboru i jest wysoce nieprawdopodobne, aby było wiele miejsc pracy dla młodego księgowego potrzebującego wizy.

#24 ·
Witajcie wszyscy!
Jestem pewien, że słyszycie te pytania cały czas, ale pomyślałem, że mogę je zadać tutaj, ponieważ nie mam pojęcia kogo innego zapytać.

Zastanawiam się, do których stanów polecilibyście nam się przeprowadzić i dlaczego?

Jestem księgowym, który w ciągu roku ukończy certyfikację ACCA w Irlandii. Chciałbym pracować nad uzyskaniem CPA tak szybko, jak to możliwe, w USA. Moja partnerka jest programistką, chociaż dopiero ma zdobyć doświadczenie w tej dziedzinie (świeżo po studiach). Jest Latynoską - stwierdzam to, ponieważ rasizm jest jednym z naszych zmartwień.

Oto, co chcielibyśmy mieć w stanach, które ludzie nam polecają:
Chcielibyśmy mieć większy dom z przodem i podwórkiem. Chcielibyśmy mieć wszystkie cztery pory roku, ale zdecydowanie wolimy słońce i ciepłą pogodę o wiele bardziej niż zimno i śnieg (nie mamy nic przeciwko lataniu gdzieś w zimno co roku na Boże Narodzenie).
Chcielibyśmy mieszkać w stanie, w którym moglibyśmy często chodzić na wędrówki, biwakować w lesie i pływać w jeziorze lub oceanie. To też mało istotne, ale ponieważ mieszkamy w Irlandii... Jesteśmy tak, tak zmęczeni ciągłym deszczem i chmurami. Więc jeśli to możliwe, wolelibyśmy mniej pochmurny klimat. Na przykład kilka miesięcy w roku jest w porządku, ale kiedy to wszystko, co widzisz...

Alabama - Tak naprawdę mam tam rodziców chrzestnych. Wychowywali mnie po części, gdy jeszcze mieszkali w pobliżu, zanim wrócili do USA (początkowo są Amerykanami). Cóż, Alabama brzmi niesamowicie i wszyscy bardzo by nam pomogli. Ale przerażają nas tornada. To wszystko jest tak nieprzewidywalne, nie wiem, jak bezpiecznie jest w rzeczywistości.
New Jersey - wydaje się niesamowite na papierze, ale ceny domów są bardzo wysokie. Ponieważ pracujemy w branży technologicznej i finansowej, musielibyśmy mieszkać bliżej Nowego Jorku / Filadelfii, co jest bardzo kosztowne.
Massachusetts (przepraszam, jeśli źle to napisałem!) - wydaje się naprawdę dobrym wyborem, ale nasze wynagrodzenie byłoby podobne / takie samo jak w NJ, a domy są 2-3 razy droższe.
Wisconsin - Wydaje się... ciężko. Będziemy mogli kupić dom dość szybko, ale wydaje się to trudne ze wszystkiego, co przeczytałem w Internecie - zarówno pod względem bezpieczeństwa, jak i pogody.
Oregon - Wydaje się, że ma wszystko, czego chcemy, tak jak New Jersey, ale o wiele bardziej przystępne cenowo! Aaaaaand ma mnóstwo deszczu i chmur, od których próbujemy uciec.
Kalifornia - Prawdopodobnie najlepszy wybór, ale po prostu boimy się, że nie będziemy w stanie związać końca z końcem. Nie chcemy żyć w absolutnej biedzie, jak tylko przyjedziemy.
Karolina Północna - wszyscy i wszystko polecają NC. Ale z tego, co słyszałem, mają najmniej praw pracowniczych, jest dość religijna (do fanatycznego punktu. Jestem bardzo surowym ateistą i po prostu nie chcę się z tym wszystkim zmagać), a także wydaje się, że rasizm jest problemem poza zaawansowanymi miastami. Więc ten jest skreślony z naszej listy.

Jest jeszcze kilka, które rozważaliśmy, ale nie na tyle głęboko, aby faktycznie to tutaj przekazać.
Czy moglibyście podzielić się swoimi rekomendacjami? Chciałbym usłyszeć jak najwięcej opinii.

Jeśli chodzi o to, jak zamierzamy przenieść się do USA - dla dobra argumentu, załóżmy, że wygraliśmy loterię DV i próbujemy dowiedzieć się, gdzie mamy teraz żyć.

Palm Beach Florida

#25 ·
Cześć wszystkim!
Jestem pewien, że słyszycie te pytania cały czas, ale pomyślałem, że mogę je zadać tutaj, ponieważ nie mam pojęcia, kogo innego zapytać.

Zastanawiam się, które stany polecilibyście nam do przeprowadzki i dlaczego?

Jestem księgowym, który za rok ukończy certyfikację ACCA w Irlandii. Postaram się jak najszybciej uzyskać CPA w USA. Moja partnerka jest programistką, chociaż dopiero ma zdobyć doświadczenie w tej dziedzinie (świeżo po studiach). Jest Latynoską - mówię to, ponieważ rasizm jest jednym z naszych zmartwień.

Oto, co chcielibyśmy mieć w stanach, które ludzie nam polecają:
Chcielibyśmy mieć większy dom z przodem i tyłem podwórka. Chcielibyśmy mieć wszystkie cztery pory roku, ale zdecydowanie wolimy słońce i ciepłą pogodę o wiele bardziej niż zimno i śnieg (nie mamy nic przeciwko lataniu gdzieś w zimno co roku na Boże Narodzenie). Chcielibyśmy mieszkać w stanie, w którym moglibyśmy często chodzić na wędrówki, kempingować w lesie i pływać w jeziorze lub oceanie. Poza tym to mało ważne, ale ponieważ mieszkamy w Irlandii... Jesteśmy tak, tak zmęczeni ciągłym deszczem i chmurami. Więc jeśli to możliwe, wolelibyśmy mniej pochmurny klimat. Na przykład, kilka miesięcy w roku jest w porządku, ale kiedy to wszystko, co widzisz...

Alabama - Właściwie mam tam rodziców chrzestnych. Wychowywali mnie w połowie, gdy jeszcze mieszkali w pobliżu, zanim wrócili do USA (początkowo są Amerykanami). Cóż, Alabama brzmi niesamowicie i wszyscy bardzo by nam pomogli. Ale boimy się tornad. To wszystko jest tak nieprzewidywalne, nie wiem, jak bezpiecznie jest naprawdę.
New Jersey - wydaje się niesamowite na papierze, ale ceny domów są bardzo wysokie. Ponieważ pracujemy w branży technologicznej i finansowej, musielibyśmy mieszkać bliżej Nowego Jorku / Filadelfii, co jest bardzo drogie.
Winsconsin - Wydaje się... ciężko. Będziemy mogli kupić dom dość szybko, ale wydaje się to trudne ze wszystkiego, co przeczytałem w Internecie - zarówno z bezpieczeństwa, jak i pogody.
Oregon - Wydaje się, że ma wszystko, czego chcemy, tak jak New Jersey, ale o wiele bardziej przystępne cenowo! Aaaaaand ma mnóstwo deszczu i chmur, od których próbujemy uciec.
Karolina Północna - wszyscy i wszystko polecają NC. Ale z tego, co słyszałem, mają najmniej praw pracowniczych, jest dość religijnie (do fanatycznego punktu. Jestem bardzo surowym ateistą i po prostu nie chcę się tym zajmować), a także wydaje się, że rasizm jest problemem poza zaawansowanymi miastami. Więc ten jest skreślony z naszej listy.

Czy możesz podzielić się swoimi rekomendacjami? Chciałbym usłyszeć jak najwięcej opinii.

Jeśli chodzi o to, jak zamierzamy przeprowadzić się do USA - dla argumentu, załóżmy, że wygraliśmy loterię DV i próbujemy dowiedzieć się, gdzie mamy teraz żyć.
Niedawno zbadałem umeblowane apartamenty w West Palm Beach i byłem pod wrażeniem! Witryna oferuje różnorodne nowoczesne, dobrze utrzymane apartamenty z doskonałymi udogodnieniami, takimi jak w pełni wyposażone kuchnie i przytulne przestrzenie mieszkalne. Lokalizacje są doskonałe, z łatwym dostępem do plaż, sklepów i restauracji. Jest idealny zarówno na krótkie, jak i długie pobyty, niezależnie od tego, czy jesteś w podróży służbowej, czy dla przyjemności. Bezproblemowy proces rezerwacji i przyjazna obsługa klienta przyczyniają się do tego doświadczenia. Gorąco polecam sprawdzenie go, aby zapewnić bezproblemowy, komfortowy pobyt w West Palm Beach!
Moim zdaniem Karolina Północna

#26 ·
Pamiętaj, że każdy stan jest inny, jeśli chodzi o TO, gdzie w danym stanie zdecydujesz się mieszkać. Na przykład, zauważyłem, że wiele osób nie myśli o Kalifornii jako o miejscu, gdzie pada śnieg. Mają obraz słonecznego, ciepłego wybrzeża, a jednak tam, gdzie mieszkam, na północy, godzinę od Reno w Nevadzie, mamy śnieg, a czasem dużo.
Niemal niemożliwe jest dowiedzenie się czegoś o konkretnym stanie, chyba że zapytasz o konkretne miasto i obszar w tym mieście. To samo dotyczy stanów, które, na przykład, gdzie mieszkam, NIE są miastem, ale są bardzo wiejskie i uważane za miasteczko.
Zgadzam się z większością na tym wątku. Najpierw znajdź pracę. Później możesz się przeprowadzić.
Powodzenia ze wszystkim!

#27 ·
Z moich własnych doświadczeń w USA wynika, że moje ulubione miejsca do życia to Tulsa w Oklahomie i Greenville w Południowej Karolinie. Oba to średniej wielkości miasta w porównaniu do większych metropolii, ale oferują dobrą jakość życia i przyzwoite możliwości finansowe/księgowe. Domy kosztują zazwyczaj znacznie poniżej 300 tys. dolarów. Oba są dość religijne, ale łatwo było tego unikać.

#28 ·
Mieszkałem w Alabamie i ma wiele plusów, z wyjątkiem polityki i ludzi chodzących do kościoła. Jeśli mieszkasz w północnej Alabamie, jest to mniej dotkliwe niż na południu. Mobile to piękne miejsce i jest wiele ładnych małych miasteczek, jeśli nie przeszkadzają ci ludzie chodzący do kościoła i zwolennicy Trumpa - tornada i huragany.
Kalifornia. Mieszkałem tam 30 lat i uwielbiałem to. Santa Cruz, San Francisco, Santa Rosa Sonoma Santa Cruz itp. Kraj jest piękny, zwłaszcza region winiarski. brak tornad, ale trzęsienia ziemi, a morze jest lodowate na północy, wystarczająco zimne, by były foki.
Środkowa Kalifornia jest również piękna. wciąż zimne morze.

Nowy Meksyk ma 4 pory roku, których szukasz. Jest pustynny, ale bardzo piękny i interesujący.
Oregon i Waszyngton mogą być bardzo ładne. Na wybrzeżu jest dużo mgły i deszczu, ale jeśli przesuniesz się trochę na wschód, możesz mieć tam bardzo ładną pogodę.
Nie obchodzi mnie Wschód, pracowałem tam Nowy Jork Connexticut New Jersey.. i to mnie przygnębia, chociaż jest kilka pięknych miejsc, ale nie lubię upałów w wilgoci latem i to właśnie tam dostajesz, tak jak w NC i Alabamie..
Powodzenia.
Wisconsin jest piękne, ale zimy są dla mnie o wiele za zimne i długie.