Expat Forum For People Moving Overseas And Living Abroad banner

Międzynarodowe ubezpieczenie zdrowotne dla wizy długoterminowej do Francji

8.6K views 43 replies 11 participants last post by  Bevdeforges  
#1 ·
Cześć wszystkim.
Mam nadzieję, że ktoś na tym forum może mi pomóc. Szukam konsultanta (imigracyjnego lub innego), który posiada ekspercką wiedzę na temat istniejących wcześniej schorzeń i zakupu odpowiedniego ubezpieczenia zdrowotnego, które zadowoli francuską imigrację przy ubieganiu się o wizę długoterminową.
Wszelka pomoc lub rada byłaby bardzo mile widziana! :)
Dziękuję!
Rob

#2 ·
Cześć Rob! Przeprowadziliśmy się do Francji z USA prawie 2 lata temu, z wizami długoterminowymi na początek. I mamy przewlekłe schorzenia. Użyliśmy Insubuy do wniosku wizowego, ponieważ zapewnili niedrogie ubezpieczenie na rok plus listę z dokładnymi wymaganiami władz. Ale kiedy byliśmy we Francji, nigdy nie korzystaliśmy z ubezpieczenia, aby pokryć nasze koszty medyczne. Przez pierwsze 6 miesięcy lub dłużej płaciliśmy za wszystko z własnej kieszeni, co było szokująco przystępne i bardzo proste - bez papierkowej roboty. (Jak pewnie wiesz, po 3 miesiącach kwalifikowaliśmy się do Assurance Maladie, ale nie wypełniliśmy wszystkich formularzy tak szybko, jak mogliśmy.) Potem przez około rok korzystaliśmy tylko z Assurance Maladie (jedno z nas otrzymuje 100% zwrotu kosztów, drugie 70%). Kilka miesięcy temu dodaliśmy Mutuelle. Sprawdziło się to dla nas bardzo dobrze, bez intensywnego stresu związanego z ubezpieczeniem, jaki mieliśmy w USA. Mój mąż nadal płaci składki na ubezpieczenie Medicare (jest ono potrącane z jego miesięcznego SSDI), więc jest ubezpieczony, jeśli potrzebuje go podczas wizyty w USA, ale ja zdecydowałem się nie utrzymywać żadnego ubezpieczenia w USA. Mam nadzieję, że to w jakiś sposób pomoże. Czy jest coś bardziej konkretnego, o co chciałbyś zapytać?

#3 ·
Cześć! Dziękuję za wiadomość i informacje! Rzuciłem okiem na stronę internetową Insubuy i na pewno zagłębię się w ich politykę. Mam chorobę serca i trochę się martwię, że mogę nie dostać wizy długoterminowej, ale mam nadzieję.
Zakładam, że chcieliście przejść na emeryturę we Francji i do tej pory w zasadzie się osiedliliście. Cieszę się, że francuski system opieki zdrowotnej sprawdza się dla was obojga! :)
Jeszcze nie zdecydowaliśmy, czy będziemy nadal płacić na Medicare, jeśli i kiedy wyprowadzimy się z USA, ale my również wkrótce dojdziemy do tego mostu.
Jeszcze raz dziękuję, trzymaj się i :love: swojego pieska!

#4 ·
Bardzo proszę i dziękuję za miły komentarz o naszym psie, który również przyjechał z nami z USA. Nie wspomniałem, że skorzystaliśmy z konsultanta, który skierował nas do 3 różnych ubezpieczycieli, z którymi był powiązany, ale wszystkie 3 były niezadowalające z różnych powodów. Znalazłem Insubuy na własną rękę i pasują. Zapraszam do ponownego zadawania pytań w miarę postępów. Bon chance!

#5 ·
Mam również chorobę serca i chociaż obecnie jestem zdrowy, zostałem odrzucony przez dwóch ubezpieczycieli polecanych przez innych na tej stronie - ubezpieczyciela AARO i April. Skończyłem biorąc polisę w GeoBlue, która była droższa, ale zapewniła bardzo dobre pokrycie, podczas gdy czekamy na pokrycie w ramach Assurance Maladie. Nie było problemu z ubieganiem się o wizę. Wszystko, czego potrzebowałem, to list z ubezpieczenia. Możesz się również martwić o kontrolę medyczną, która jest wymagana po przybyciu do Francji, ale przeszliśmy ten proces w zeszłym tygodniu. Mam rozrusznik serca, co było oczywiste na zdjęciu rentgenowskim, ale lekarz nie wykazał żadnych obaw - wydają się być bardziej zainteresowani gruźlicą i innymi problemami z płucami. Jesteśmy również bardzo zadowoleni z francuskiego systemu opieki zdrowotnej. Mamy szczęście mieszkać w okolicy, gdzie jest wielu lekarzy, w tym wielu specjalistów. Moja córka w przyszłym tygodniu idzie do chirurga ortopedy, który specjalizuje się w kolanach. Jeśli jesteś zainteresowany, możesz zajrzeć na stronę DoctoLib, określając lokalizację i specjalizację, a nawet znajomość języka angielskiego, jeśli tego szukasz.

#6 ·
Zapomniałem odpowiedzieć na Twoją konkretną obawę dotyczącą istniejących wcześniej schorzeń, co było również moją obawą - oprócz problemów z sercem, moja córka ma padaczkę. Musieliśmy podać informacje o tych schorzeniach, gdy składaliśmy wniosek do GeoBlue, ale jesteśmy objęci ubezpieczeniem. Pamiętam, że pomogło nam to, że byliśmy w stanie wykazać, że mamy aktualne ubezpieczenie zdrowotne - w naszym przypadku byliśmy objęci japońskim krajowym ubezpieczeniem zdrowotnym. To ubezpieczenie jest dostępne dla wszystkich bez żadnych warunków (jest w zasadzie obowiązkowe), więc obawiałem się, że nie zostanie zaakceptowane przez GeoBlue, ale nie było problemu. Na Twoim miejscu spróbowałbym kilku różnych ubezpieczycieli i zobaczył, jak zareagują, ale nie zniechęcaj się, jeśli usłyszysz "nie". Jeśli chcesz spróbować GeoBlue, możesz skontaktować się ze Stevenem Furstem pod adresem sfurst@geo-blue.com. Inny uczestnik forum polecił Steve'a i uznałem go również za bardzo pomocnego i responsywnego.

#7 · (Edited)
Możesz uzyskać zwykłe ubezpieczenie wizy Schengen od wielu francuskich firm za 3-500 USD, które JEST ZAZWYCZAJ akceptowane dla wizy VLS-TS visiteur przez francuski konsulat w DC. Moja żona dostała to w zeszłym roku od Mondial care. Nie obejmują one istniejących wcześniej schorzeń, jednak opieka medyczna we Francji jest o około 25% tańsza niż w USA, więc możesz rozważyć ryzykowanie we Francji, podczas gdy dostaniesz się pod francuski system. Zrobiliśmy to i byliśmy "nadzy" tylko przez około 13 tygodni.

#10 ·
Zapomniałem odpowiedzieć na Twoje konkretne obawy dotyczące istniejących już schorzeń, które były również moją obawą - oprócz problemów z sercem, moja córka ma epilepsję. Musieliśmy podać informacje o tych schorzeniach, gdy składaliśmy wniosek do GeoBlue, ale jesteśmy objęci ubezpieczeniem. Pamiętam, że pomogło nam to, że byliśmy w stanie wykazać, że mamy aktualne ubezpieczenie zdrowotne - w naszym przypadku byliśmy objęci japońskim krajowym ubezpieczeniem zdrowotnym. To ubezpieczenie jest dostępne dla wszystkich bez żadnych warunków (jest wręcz obowiązkowe), więc obawiałem się, że nie zostanie zaakceptowane przez GeoBlue, ale nie było problemu. Na Twoim miejscu spróbowałbym kilku różnych ubezpieczycieli i zobaczył, jak zareagują, ale nie zniechęcaj się, jeśli usłyszysz "nie". Jeśli chcesz spróbować GeoBlue, możesz skontaktować się ze Stevenem Furstem pod adresem sfurst@geo-blue.com. Inny uczestnik forum polecił Steve'a i uznałem, że jest bardzo pomocny i responsywny.
Bardzo dziękuję za informacje, @JapanAmerica! Sprawdzę GeoBlue i skontaktuję się również ze Stevenem Furstem.
Na zdrowie!

#9 ·
@Agatha’sHuman, Bardzo dziękuję za wszystkie przekazane informacje! Wrócę i przeczytam ponownie Twoją radę!
Miałem operację pomostowania naczyń wieńcowych w kwietniu tego roku i jest to problem dotyczący ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku wizy długoterminowej. (Nie spodziewałem się tej operacji, ale po prostu wyskoczyła znikąd i musiałem ją natychmiast wykonać. Cieszę się jednak, że ją miałem, ale proces rekonwalescencji był dość trudny.)
Wspomniałeś o DC. Mieszkamy w Wirginii i prawdopodobnie udamy się do ambasady Francji w celu przetworzenia naszej wizy.
Przyjrzę się poleconym przez Ciebie firmom ubezpieczeniowym, a także skontaktuję się ze Stevenem Furstem.
Naprawdę niesamowite, gdy porównasz koszty i jakość amerykańskiej opieki zdrowotnej z francuską opieką zdrowotną, jeśli nie jesteś milionerem.

#19 ·
Po prostu przygotuj się na francuskie placówki służby zdrowia (gabinetów lekarskich, klinik, szpitali itp.), ponieważ nie są to wystawne, fantazyjne miejsca, jakie można zobaczyć w lepszych tego typu placówkach w USA.

Zwykłem żartować, że najładniejsze gabinety, które odwiedziłem w USA, to kliniki zdrowia w ekonomicznie zamożnych przedmieściach lub duże kancelarie prawne w dużych miastach. Oba są nieskazitelne, dobrze oświetlone, profesjonalnie urządzone, z ładnymi roślinami i przyzwoitymi dziełami sztuki. Zbiegiem okoliczności oba oczywiście osiągają całkiem dobre marże na świadczonych usługach. Może mieć to coś wspólnego z tym.

W każdym razie podzielę się moją pierwszą wizytą u lekarza po przeprowadzce do Lyonu do pracy. Wszedłem po dość ciemnych schodach starego, zniszczonego budynku na piętro, na którym znajdował się gabinet lekarski. Usiadłem w małej poczekalni (zawsze mają drewniane deski na podłodze, aby zapobiec uszkodzeniu ścian przez oparcia krzeseł) i czekałem, aż lekarz wyjdzie ze swojego gabinetu.

Kiedy to zrobiła, wszedłem do jej małego gabinetu zdominowanego przez duże biurko i stół do badań z kilkoma instrumentami obok. Przesunąłem moją listę leków, które brałem w USA, opisałem moją sytuację zdrowotną i tak dalej. Osłuchała moje serce i sprawdziła ciśnienie krwi. Po wypisaniu recepty (ordonnance) na leki i dodaniu witaminy D do listy poprosiła o zapłatę: 25 €. Byłem trochę zaskoczony, ponieważ w USA wszystkie te rzeczy musiały przejść przez maszynę ubezpieczeniową, zanim dowiedziałem się, ile jestem winien.

Na szczęście miałem 20 i 10. Wręczyłem je i otworzyła środkową szufladę w swoim biurku. To była szuflada na gotówkę, z przegródkami na różne nominały. Nie mogłem w to uwierzyć. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Sumiennie zdeponowała moje 30 € i oddała banknot 5 €. To jest lekarz, proszę zauważyć, wydający resztę jak nastolatek w sklepie spożywczym.

Od tego czasu byłem u kilku innych lekarzy, ponieważ trochę się przeprowadzałem po Francji. Mój obecny nie ma szuflady na gotówkę - ma zwój banknotów z gumką wokół niego. Uważa również na monety. Kiedyś podałem błyszczącą nową monetę z motywem D-Day. Uśmiechnął się, skomentował, że ta jest na pamiątkę, i ostrożnie umieścił ją w małej miseczce na biurku.

Nie mam żadnych skarg na opiekę zdrowotną, którą otrzymałem we Francji. Znalezienie specjalistów poza dużymi miastami może być czasami wyzwaniem, ale było bardzo dobrze i bardzo rozsądnie pod względem kosztów.

#42 ·
Po prostu przygotuj się na francuskie placówki służby zdrowia (gabinetów lekarskich, klinik, szpitali itp.) - nie są to wystawne, fantazyjne miejsca, jakie można zobaczyć w ładniejszych tego typu placówkach w USA.

Zwykłem żartować, że najładniejsze gabinety, które odwiedziłem w USA, to kliniki służby zdrowia na przedmieściach klasy średniej o wysokim statusie ekonomicznym lub duże kancelarie prawne w dużych miastach. Oba są nieskazitelne, dobrze oświetlone, profesjonalnie urządzone, z ładnymi roślinami i przyzwoitymi dziełami sztuki. Zbiegiem okoliczności oba oczywiście generują całkiem dobre marże na świadczonych usługach. Może mieć to z tym coś wspólnego.

W każdym razie podzielę się moją pierwszą wizytą u lekarza po przeprowadzce do Lyonu do pracy. Wszedłem po dość ciemnych schodach starego, zniszczonego budynku na piętro, na którym znajdował się gabinet lekarski. Usiadłem w małej poczekalni (zawsze mają drewniane deski na podłodze, aby zapobiec uszkodzeniu ścian przez oparcia krzeseł) i czekałem, aż lekarz wyjdzie ze swojego gabinetu.

Kiedy to zrobiła, wszedłem do jej małego gabinetu zdominowanego przez duże biurko i stół do badań z kilkoma instrumentami obok. Przesunąłem moją listę leków, które brałem w USA, opisałem moją sytuację zdrowotną i tak dalej. Osłuchała moje serce i sprawdziła ciśnienie krwi. Po wypisaniu recepty (ordonnance) na leki i dodaniu witaminy D do listy, poprosiła o zapłatę: 25€. Byłem trochę zaskoczony, ponieważ w USA wszystkie te rzeczy musiały przejść przez maszynkę ubezpieczeniową, zanim dowiedziałbym się, ile jestem winien.

Na szczęście miałem 20 i 10. Wręczyłem je i otworzyła środkową szufladę w swoim biurku. To była szuflada na gotówkę, z przegródkami na różne nominały. Nie mogłem w to uwierzyć. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Sumiennie zdeponowała moje 30€ i wydała banknot 5€. To jest lekarz, proszę zauważyć, wydający resztę jak nastolatek w sklepie spożywczym.

Od tego czasu byłem u kilku innych lekarzy, ponieważ trochę się przeprowadzałem po Francji. Mój obecny nie ma szuflady na gotówkę - ma zwój banknotów z gumką wokół niego. Uważa również na monety. Kiedyś podałem błyszczącą nową monetę z motywem D-Day. Uśmiechnął się, skomentował, że ta jest pamiątką i ostrożnie umieścił ją w małej miseczce na biurku.

Nie mam żadnych skarg na opiekę zdrowotną, którą otrzymałem we Francji. Znalezienie specjalistów poza dużymi miastami może być czasami wyzwaniem, ale było bardzo dobrze i bardzo rozsądnie pod względem kosztów. Częścią tego, jak utrzymują koszty na niskim poziomie, jest jednak to, że nie wydają wystawnie na fantazyjne gabinety.
Z przyjemnością zamienię wystawny poczekalnię na przystępną cenowo i fachową opiekę zdrowotną.

#22 ·
Jeśli plan jest taki, aby Twoja matka i siostra mieszkały we Francji na stałe, będą musiały uzyskać wizę odnawialną. Tak naprawdę nie da się tego załatwić, uzyskując wizę na rok, a następnie próbując ją przedłużyć. Wiązałoby się to z ich wyjazdem z Francji i ponownym ubieganiem się o wizę. Zatem rada, którą otrzymałeś od prawnika, brzmi poprawnie. Nie powinno być konieczne mówienie o problemach zdrowotnych w liście motywacyjnym, ale jak zauważyła Bev, uzyskanie ubezpieczenia na potrzeby wniosku jest ważne. W naszym przypadku byliśmy w stanie „sponsorować” naszego dorosłego syna, obecnie studenta, w celu uzyskania wizy, zobowiązując się do wspierania go finansowo i umożliwienia mu zamieszkania z nami. Nie wiem, czy to podejście sprawdziłoby się w Twoim przypadku, ale może?

#23 ·
Zauważ, że jeśli plan jest taki, aby twoja matka i siostra mieszkały we Francji na dłuższą metę, będą musiały uzyskać wizę odnawialną. Tak naprawdę nie da się tego obejść, uzyskując wizę roczną, a następnie próbując ją przedłużyć. Wiązałoby się to z ich wyjazdem z Francji i ponownym ubieganiem się o wizę. Zatem rada, którą otrzymałeś od prawnika, wydaje się słuszna. Nie powinno być konieczne mówienie o problemach zdrowotnych w liście motywacyjnym, ale jak zauważyła Bev, uzyskanie ubezpieczenia na potrzeby wniosku jest ważne. W naszym przypadku byliśmy w stanie "sponsorować" naszego dorosłego syna, obecnie studenta, w celu uzyskania wizy, zapewniając zobowiązanie do wspierania go finansowo i umożliwienia mu zamieszkania z nami. Nie wiem, czy to podejście sprawdziłoby się w twoim przypadku, ale może?
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Obecnie nie jestem w stanie ich sponsorować, ale ich zasoby powinny być wystarczające, aby spełnić wymagania dotyczące wniosku wizowego. Nie znalazłem ubezpieczenia, które zaakceptuje ich istniejące wcześniej schorzenia i wiek, ale ubezpieczenie podróżne mondassur visa Europ access nie ma tych ograniczeń i podobno jest akceptowane przez konsulat w Waszyngtonie. Mam nadzieję, że to prawda...

#25 ·
Tak, moja wiadomość skrzyżowała się z Twoją odpowiedzią do Bev, ale wygląda na to, że masz pytanie dotyczące zasobów finansowych pod kontrolą. Jeszcze jedna rzecz - usłyszysz, że po przybyciu do Francji będą musieli przejść badania lekarskie w OFII. Nie musisz się tym martwić, wydaje się, że ma to na celu głównie wykrycie gruźlicy i nie jest to coś, na czym ludzie "oblewają".

#27 ·
Tak, moja wiadomość skrzyżowała się z Twoją odpowiedzią dla Bev, ale wygląda na to, że masz pytanie dotyczące zasobów finansowych pod kontrolą. Jeszcze jedna rzecz - usłyszysz, że po przybyciu do Francji będą musieli przejść badania lekarskie w OFII. Nie musisz się tym martwić, wydaje się, że ma to na celu głównie wykrycie gruźlicy i nie jest to coś, na czym ludzie "oblewają".
Dzięki, o jedną rzecz mniej do martwienia się! Moja największa obawa dotyczy tego, czy Francja zaakceptuje ich wniosek wizowy Na razie…

#33 ·
@Amy_d -- Dopóki Twoja matka i siostra spełniają wymagania finansowe i mają kwalifikujące się ubezpieczenie zdrowotne, nie powinny mieć problemu z wizą dla odwiedzających (jak stwierdzili inni, upewnij się, że „zaznaczysz pole” dla opcji 12 miesięcy +). Ubezpieczenie zdrowotne dla obu może być Twoją największą przeszkodą. Inni członkowie forum polecili: Broker ubezpieczeniowy -- Osobiście z nich nie korzystałem, ale specjalizują się w ubezpieczeniach dla ekspatów. Uczestniczyłem w kilku ich darmowych webinarach i byłem pod wrażeniem ich wiedzy. Powodzenia! Na zdrowie, @255

#36 ·
Ale twoja mama i siostra cię mają, więc zastanawiam się, czy użyłyby motywu „łączenia rodzin”. W każdym razie nie omawialiśmy żadnych szczegółów dotyczących naszego stanu zdrowia, ponieważ nie pytano o to w podaniu.
Nie. Łączenie rodzin dotyczy tylko tych sytuacji, w których „najbliższa rodzina” (tj. członkowie tego samego gospodarstwa domowego) dołącza do swoich legalnie zamieszkałych członków rodziny we Francji. Mówiąc po francusku, dotyczy to tylko wstępnych i zstępnych członka rodziny, do którego się dołącza – tj. twoich zależnych dzieci (lub wnuków) lub twoich zależnych rodziców.

Fakt, że twoja mama ma przyzwoitą emeryturę, wyklucza ją. Twoja siostra może ubiegać się o zależność od twojej mamy – i dla celów wizowych najlepiej, jeśli jest już uważana za osobę zależną od twojej mamy. (Jak do celów podatkowych.)

Czy złożyłeś wniosek zaraz po pierwszych 90 dniach na terytorium Francji?
Zdecydowanie coś, co powinni zrobić. W zależności od sytuacji w departamencie, w którym planują się osiedlić, uzyskanie terminu może zająć trochę czasu, a po zaakceptowaniu ich „dossier” do przetworzenia, zarejestrowanie się w krajowej opiece zdrowotnej może zająć kolejne „kilka miesięcy”. W tym momencie będą musieli mieć jakiś rodzaj mutuelle, aby zrekompensować te rzeczy, których nie obejmuje ubezpieczenie krajowe. Ale istnieje wiele opcji dla mutuelle - w tym za pośrednictwem CPAM, a w niektórych obszarach specjalne mutuelle za pośrednictwem lokalnych władz miejskich lub regionalnych.

Małe zastrzeżenie do komentarzy Nunthewisera na temat „polityki Schengen”. IIRC, „Nun” miał obywatelstwo UE (a także obywatelstwo USA) i to może nieco zmienić rodzaj ubezpieczenia zdrowotnego, które jest dopuszczalne do celów wizowych. W razie wątpliwości należy zadać pytanie. Ale kiedy ubiegasz się o ubezpieczenie CPAM, wierzę, że mogą poprosić o okazanie ubezpieczenia zdrowotnego, które posiadasz na pierwszy rok we Francji. (Lub nie - w końcu to FRANCJA. <g>)

#41 ·
Z pewnością pomogłoby, gdyby mogli powiedzieć, że znają już trochę francuskiego i planują kontynuować naukę po przybyciu tutaj. Ale to nie jest sytuacja, w której ich motywacja im pomoże. Muszą sami stwierdzić, że przeprowadzają się, aby być bliżej ciebie. (O ile nie przyjmiesz ich pod swój dach i nie weźmiesz odpowiedzialności finansowej za ich finanse.)

Jednym trudnym problemem mogą stać się nowe wymagania dotyczące nauki języka. Być może zechcesz obejrzeć ten film w celu uzyskania wyjaśnienia.
Jak wyjaśniono tutaj, nowi mieszkańcy Francji będą ograniczeni do rocznych odnowień swoich zezwoleń na pobyt, dopóki nie będą w stanie wykazać wymaganej znajomości języka. Główną niedogodnością jest to, że opłaty za odnowienie "carte de séjour" na jeden rok są prawie takie same jak za odnowienie na kilka lat, więc te roczne opłaty za odnowienie mogą się sumować przy ograniczonym budżecie.

Widziałem również film na stronie France 24, który wyjaśniał nowe wymagania językowe w nieco bardziej "dramatycznych" słowach, które wydają się dość różne od tego, co prezentują osoby z Baguette Bound. (Najważniejsze jest to, że France 24 nie odnosi się do CEFR - Common European Framework of Reference for Languages - co sprawia, że wymagane poziomy wydają się znacznie mniej osiągalne niż zwykle.)