Expat Forum For People Moving Overseas And Living Abroad banner

Opcje ubezpieczenia zdrowotnego dla osób powyżej 65 roku życia planujących przejście na emeryturę w Tajlandii

1K views 11 replies 4 participants last post by  JR Rosenberger  
#1 ·
Mam ponad 65 lat - mieszkam w USA - i planuję przejść na emeryturę w Tajlandii. Czytałem, że uzyskanie opcji ubezpieczenia zdrowotnego może być trudne w tym wieku.

Jakie byłyby moje opcje - uzyskanie ubezpieczenia zdrowotnego od dużego zagranicznego ubezpieczyciela lub w ramach ubezpieczenia zdrowotnego w Tajlandii i jakie byłyby przybliżone ramy kosztów?

Wszelkie spostrzeżenia byłyby bardzo mile widziane.

#2 ·
Istnieje wiele opcji. Możesz przejść przez duże agencje, ale zwykle chcą one wysokich składek. Opieka zdrowotna w Tajlandii jest niedroga w porównaniu do USA. Najlepiej jest przejść przez lokalnego brokera, który może uzyskać Twoje informacje i przedstawić Ci kilka opcji ubezpieczenia do wyboru. Mogą one wynosić od 2 tys. dolarów rocznie i więcej. Mogę skontaktować Cię z kilkoma osobami, jeśli jesteś zainteresowany.
Komunikują się przez Line lub WhatsApp

#4 ·
Wiele firm ubezpieczeniowych w Tajlandii nie wystawia polis dla osób powyżej 65. roku życia, a czasem 60. Jeśli to robią, składki szybko rosną, ponieważ w Tajlandii nie ma dużej puli ryzyka dla starszej grupy wiekowej. A potem będą mieli ostateczną datę graniczną, która może wynosić na przykład 80 lat.

Mimo że usługi medyczne w Tajlandii są rzeczywiście tańsze niż w USA, to nie są pomijalne. Korzystaliśmy ze szpitali St. Louis, BNC i Chulalongkorn w Bangkoku, także w przypadku niektórych operacji, które wszystkie zapewniały dobrą obsługę. Poza Bangkokiem jakość szpitali szybko spada. Stwierdziliśmy, że ceny wynoszą od 40% do 50% kosztów detalicznych w USA, ale w USA większość ludzi ma ubezpieczenie, więc nie płacą cen detalicznych.

To jest problem z przejściem na emeryturę w Tajlandii. Przeprowadziliśmy się do Francji w zeszłym roku po spędzeniu pierwszych 13 lat emerytury w Bangkoku.

#6 ·
Wiele firm ubezpieczeniowych w Tajlandii nie wystawia polis dla osób powyżej 65 roku życia, a czasem 60. Jeśli to robią, składki szybko rosną, ponieważ w Tajlandii nie ma dużej puli ryzyka dla starszej grupy wiekowej. A potem będą miały ostateczną datę graniczną, która może wynosić na przykład 80 lat.

Mimo że usługi medyczne w Tajlandii są rzeczywiście tańsze niż w USA, to nie są pomijalne. Korzystaliśmy ze szpitali St. Louis, BNC i Chulalongkorn w Bangkoku, również w przypadku niektórych operacji, które zapewniały dobrą obsługę. Poza Bangkokiem jakość szpitali szybko spada. Stwierdziliśmy, że ceny wynoszą od 40% do 50% kosztów detalicznych w USA, ale w USA większość ludzi ma ubezpieczenie, więc nie płacą cen detalicznych.

To jest problem z przejściem na emeryturę w Tajlandii. Przeprowadziliśmy się do Francji w zeszłym roku po spędzeniu pierwszych 13 lat emerytury w Bangkoku.
Bardzo dziękuję za ten wgląd z życia wzięty - to rzeczywiście bardzo ważna kwestia do rozważenia....

#10 ·
@Chrissippus - Bardzo, bardzo dziękuję za poświęcony czas na tak elokwentne i szczegółowe opisanie swoich doświadczeń i zebranych cennych spostrzeżeń. Dziękuję za podzielenie się swoimi przemyśleniami i mądrością oraz za pomoc innym w podejmowaniu jak najlepszych decyzji. Twoja hojność ducha naprawdę sprawiła, że ​​mój dzień był wspaniały!