Expat Forum For People Moving Overseas And Living Abroad banner

Francja: Wypożyczalnia samochodów Leclerc

8.2K views 23 replies 11 participants last post by  bhamham  
#1 ·
Cześć wszystkim i Szczęśliwego Nowego Roku.......

Myślimy o wynajęciu samochodu na dłuższy okres czasu z Leclerc i zastanawiamy się, jakie doświadczenia mają ludzie z korzystania z firmy?
Mam kilka wątpliwości i pytań: Obecnie mieszkamy również w wynajętym airbnb i nie mamy rachunków za media na nasze nazwisko - czy uważasz, że zaakceptują potwierdzenie zapłaty czynszu za nieruchomość jako dowód adresu? Jesteśmy w naszej obecnej lokalizacji od ponad trzech miesięcy. Zauważam również, że kiedy próbujesz wynająć samochód, pytają o przebieg i zakładam, że jest to szacunkowa wartość tego, co uważasz, że możesz wykorzystać? Wydaje mi się to dziwne pytanie - nie jesteśmy jeszcze pewni, jakie podróże będziemy odbywać - więc nie jestem pewien, co wpisać i jak może to wpłynąć na cenę? Wreszcie, będąc we Francji z moim irlandzkim paszportem, mam brytyjskie prawo jazdy - czy ktoś wie, czy potrzebujesz również międzynarodowego prawa jazdy, aby wynająć samochód w Leclerc? Niestety, moje międzynarodowe prawo jazdy wygasło.

Wszelkie ogólne przemyślenia mile widziane i pozdrawiam, Gary

#2 ·
Wynajmowałem kilka razy w lokalnym LeClerc i miałem pozytywne doświadczenia. Mój konkretny sklep jest zarezerwowany z wyprzedzeniem na wiele miesięcy. Są również BARDZO wybredni co do tego, jak wygląda samochód, gdy go zwracasz. Przebieg, który podajesz na stronie internetowej, jest dość bez znaczenia - rozliczysz się, gdy go zwrócisz. Jeśli chodzi o Twoje dane uwierzytelniające, myślę, że będzie dobrze (użyłem amerykańskiego prawa jazdy), ale ponieważ wydają się być bardzo lokalni, myślę, że to po prostu zależy od polityki Twojego konkretnego sklepu.

#4 ·
Dobrze wiedzieć o ściśle sprawdzanym zwrocie samochodu - lepiej wiedzieć to z wyprzedzeniem!
Po prostu upewnij się, że jesteś tak samo skrupulatny, gdy jest sprawdzany. ;)

Zazwyczaj są to nowe samochody i są dość regularnie zmieniane. Wynajęliśmy jeden na ponad dwa lata.

Po prostu uważaj, gdzie go parkujesz (i na noc), ponieważ prawdopodobnie będzie z nim nadwyżka w wysokości 1200 euro - na pewno przy "taniej" stawce dziennej.

#5 ·
Wynajmowaliśmy od Leclerc przez kilka miesięcy bez problemów i żalu. Nasi znajomi z kręgu ekspatów wynajmują od ponad roku. Mówią, że jest taniej i łatwiej niż kupno samochodu. Nie sprawdzałem liczb, więc nie wiem, czy to prawda. Być może tak, jeśli ty, tak jak oni i my, nie pokonujesz wielu km.

Rozumiem, że korzystasz ze strony internetowej, aby zarezerwować. Pyta o szacunkową liczbę km, które przejedziesz. Możesz tam wpisać cokolwiek. Moja pamięć może mnie zawodzić, ale wydaje mi się, że pobierają opłatę za ten dystans z góry i zwracają lub pobierają opłatę za rzeczywisty dystans po zwrocie lub odnowieniu. Wpisałem 100 km.

W tamtym czasie miałem jeszcze amerykańskie prawo jazdy i zleciłem wykonanie oficjalnego tłumaczenia. O ile pamiętam, poprosili o tłumaczenie. Możesz sprawdzić w swoim sklepie, czy jest ono tam wymagane. Międzynarodowe pozwolenie może wystarczyć.

Musieliśmy zwracać samochód, aby zapłacić i odnowić wynajem co 30 dni. Nie piszą umowy na dłużej, ale dadzą ci bieżącą rezerwację, jeśli o to poprosisz.

Nie sprawdzali samochodu podczas tych okresowych odnowień, tylko sprawdzali licznik kilometrów i obciążali nas za przejechane km. Ale przyjrzeli mu się dość dokładnie, kiedy w końcu zwróciliśmy go na dobre. Dokładnie go umyłem i odkurzyłem, więc przeszliśmy.

Podejrzewam - ale nie jestem pewien - że jednym z powodów drobiazgowej kontroli jest to, że oszczędzają koszty, nie czyszcząc samochodów zbytnio, jeśli w ogóle, przed ponownym wynajmem.

Jedno ostrzeżenie: przynajmniej nasz sklep podniósł kaucję do 1500 € kilka miesięcy temu. Pamiętaj o tym, jeśli twoja karta kredytowa ma niski limit.

#7 ·
Rozumiem, że korzystasz ze strony internetowej do rezerwacji. Pyta o szacowaną liczbę km, które wykorzystasz. Możesz tam wpisać cokolwiek. Moja pamięć może mnie zawodzić, ale wydaje mi się, że pobierają opłatę za ten dystans z góry i zwracają lub pobierają opłatę za rzeczywisty dystans po powrocie lub odnowieniu. Wpisałem 100 km.
Nie pobierają opłat za km z góry, tylko po zwrocie.

#6 ·
Po moich doświadczeniach z wynajmem pojazdów od super u, nigdy więcej nie wynajmę od supermarketu.
Zupełnie nowy van, który został naruszony w nocy przed odbiorem przez złodziei próbujących ukraść katalizator.
Van zepsuł się w połowie drogi do naszego celu. Brak dostępnego zamiennika. 650 € za taksówkę, z czego musieliśmy zapłacić 150 €, ponieważ pomoc zapewniła tylko 500 € na dalszą podróż. Spróbuj znaleźć taksówkę, która zabierze dwie osoby i dużego psa na 5-godzinną podróż w sobotni wieczór!
Po 2 dniach musieliśmy sami znaleźć pojazd zastępczy od innej firmy (Intermarché). Brak pomocy w powrocie do pierwotnej lokalizacji wynajmu (8 godzin drogi)....... Kompletny koszmar........
I większość ludzi prawdopodobnie tego nie sprawdza, ale........ Jeszcze nie znalazłem wynajętego pojazdu z kołem zapasowym (lub środkami do jego wymiany, czyli kluczem do nakrętek). Mam nadzieję, że będziesz miał zasięg komórkowy, gdy złapiesz gumę w środku niczego!!!!
Ok, koniec narzekania.......ale poważnie?
Super u zwróciło pełną opłatę za wynajem, ale zostaliśmy z poważnym deficytem. Firma assistance po prostu odmówiła odpowiedzi na nasze e-maile i połączenia telefoniczne.
Nigdy więcej.

#8 ·
Jeszcze nie znalazłem wypożyczonego pojazdu z kołem zapasowym (lub środkami do jego wymiany, tj. kluczem do nakrętek).
Zależy to od tego, jak nowy jest pojazd, ale coraz częściej zdarza się, że nowe pojazdy, które kupujesz, nie mają koła zapasowego. Zazwyczaj dostajesz zestaw, który zawiera piankę, którą wstrzykujesz do opony, aby ją uszczelnić, a następnie małą pompkę. Opona naprawiona w ten sposób przejedzie tylko ograniczony dystans - więc tylko do najbliższego warsztatu w celu naprawy.

#11 ·
Wynająłem Renault Clio na początku tygodnia od Leclerc.
Musisz zostawić depozyt w wysokości 1500€ (zablokowany na Twojej karcie bankowej)
- sprawdź, czy możesz to zrobić; mieliśmy jedną kartę nie i jedną kartę tak
Wynajem kosztował 6€/dzień plus 0,33€/km.
Należy zwrócić z pełnym bakiem, odkurzony i umyty (jeśli myjnia nie jest zamarznięta).

Między małym Clio za 6€ a bardziej przestronnym pojazdem za 8€/dzień żałuję, że wybrałem Clio
, ale może to był jedyny dostępny bez rezerwacji?

Nie czytałem szczegółowo umowy, ale wydawało się, że była tam franszyza w wysokości 1500€ (co to jest po angielsku?) za wszelkie szkody, nawet jeśli pojazd jest ubezpieczony od wszystkich ryzyk

#22 ·
Wynająłem Renault Clio na początku tygodnia od Leclerc.
Musisz zostawić depozyt w wysokości 1500€ (zablokowany na karcie bankowej)
- sprawdź, czy możesz to zrobić; mieliśmy jedną kartę nie i jedną kartę tak
Wynajem kosztował 6€/dzień plus 0,33€/km.
Należy zwrócić z pełnym bakiem, odkurzony i umyty (jeśli myjnia nie jest zamrożona).

Między małym Clio za 6€ a bardziej przestronnym pojazdem za 8€/dzień żałuję, że wybrałem Clio
, ale może to był jedyny dostępny bez rezerwacji?

Nie czytałem szczegółowo umowy, ale wydawało się, że była tam franszyza w wysokości 1500€ (co to jest po angielsku?)
dla wszelkich uszkodzeń, nawet jeśli pojazd jest ubezpieczony od wszystkich ryzyk
Czy mogę zapytać? - Czy wiesz, czy ubezpieczenie jest automatycznie wliczone w wynajem od LeClerc? Dziękuję.

#18 ·
Stawka zależy w pewnym stopniu od wielkości pojazdu. Małe samochody mieszczą się w przedziale dwudziestu centów/km - większe w przedziale trzydziestu centów. Jest strona internetowa - przekonaj się sam... Możesz nawet nie być w stanie wynająć tego, czego chcesz, kiedy chcesz. Samochody cieszą się dużym popytem w moim Leclerc.

#19 ·
Stawka zależy w pewnym stopniu od wielkości pojazdu. Małe samochody są w przedziale dwudziestu/km - większe w przedziale trzydziestu. Jest strona internetowa - zobaczcie sami... Możliwe, że i tak nie będziecie mogli wynająć tego, co chcecie, kiedy chcecie. Samochody cieszą się dużym popytem w moim Leclerc.
Dzięki. Nie widziałem stawki, ponieważ tylko przeglądałem i sprawdzałem, jakie samochody są dostępne. Stawki są bardzo konkurencyjne, ale myślę, że jeśli będę jeździł po całym kraju, może to być to samo, co w przypadku dużych wypożyczalni, które uwzględniają dzienną stawkę za przejechane kilometry. Jeszcze raz dziękuję