Expat Forum For People Moving Overseas And Living Abroad banner
21 - 40 of 87 Posts
Szukam formularzy, a nie instrukcji. I nie, jeszcze ich nie ma. Oczywiście starsze, jak zwykle, są dla ostatnich trzech lub czterech millésimes. Pamiętam, że w zeszłym roku było tak samo (opóźnione w porównaniu do dostępu online). Tylko nie pamiętam jak długo. To było tylko w celach planistycznych, w odniesieniu do kilku podróży, które planuję odbyć. Po prostu poczekam...
Właśnie szukałem formularzy (i zawiadomień) na ten rok (tj. oznaczonych jako 2025) i wydaje się, że nie są one jeszcze dostępne na stronie Fisc. Podejrzewam, że wszystkie problemy budżetowe na przełomie roku mogły opóźnić sprawy nieco bardziej niż zwykle.

To jest strona, która podaje wszystkie daty i terminy:
Ale jeśli przejdziesz do linku, gdzie można uzyskać formularze online, trafisz tutaj:
Co na razie wydaje się nie mieć niczego skonfigurowanego dla Millesime 2025 (czego chcesz). Spodziewam się, że coś pojawi się w tym tygodniu lub ewentualnie po Wielkanocy (tj. w przyszłym tygodniu), ale niektóre formularze po prostu wydają się wychodzić późno.

Właśnie szukałem formularzy (i zawiadomień) na ten rok (tj. oznaczonych jako 2025) i wydaje się, że jeszcze nie są dostępne na stronie Fisc.
Dzięki. Millésime 2025, jak to nazywają, to dokładnie to, czego szukałem przed opublikowaniem 🙂

Moje pytanie dotyczyło terminu, ponieważ zapomniałem o opóźnieniu między dostępem online a dostępnością formularzy z zeszłego roku.

Przepraszam za kłopot. Poczekam chwilę i tym razem zanotuję termin 😁

Miłego dnia wszystkim!

Jedna rzecz dotycząca francuskich podatków - termin zawsze wydaje się różnić z roku na rok. Używam ClickImpot do rozliczeń podatkowych i wydaje się, że każdego roku pojawia się jakiś nowy lub zrewidowany formularz, który nie jest publikowany, finalizowany ani włączany do systemu online aż na tydzień lub dwa przed pierwszym terminem składania deklaracji elektronicznych. A wcześniej, rzeczywiste terminy składania deklaracji papierowych, daty "sezonu podatkowego" mogły się różnić od marca do maja - trzeba śledzić wiadomości, aby wiedzieć, co i jak.

Co było jeszcze bardziej zabawne lata temu, to gdy ustawodawca kontynuował zmiany w przepisach podatkowych aż do 31 grudnia roku podatkowego - co oczywiście opóźniało finalizację papierowych formularzy i wynikające z tego terminy składania deklaracji.

RE: timing 2042 PDF
Według toutsurmesfinances.com:

"Formularz 2042 PDF nie jest jeszcze dostępny; trzeba jeszcze poczekać. W zeszłym roku, 17 kwietnia 2024 r., sześć dni po otwarciu serwisu deklaracji online na rok 2024 (które miało miejsce 11 kwietnia), portal podatkowy udostępnił podatnikom większość pustych formularzy PDF do pobrania i wydrukowania, załączników do głównej deklaracji. Słynny formularz 2042 deklaracji dochodów został z kolei udostępniony do pobrania tydzień później, począwszy od środy 24 kwietnia."

Około tydzień po otwarciu w przybliżeniu odpowiada moim datom pobierania z poprzednich lat zarówno dla formularzy 2042, jak i 2047 oraz instrukcji. Myślę, że strona została otwarta przed terminem, więc sprawdzę ją ponownie w piątek. To ciekawe, że papierowy formularz 2042 został już wysłany i odebrany. Trzymam kciuki, żeby w tym roku nie było błędów!

RE: timing 2042 PDF
Według toutsurmesfinances.com:

"... W zeszłym roku, 17 kwietnia 2024 r., sześć dni po otwarciu usługi deklaracji online na rok 2024 (która miała miejsce 11 kwietnia), portal podatkowy udostępnił podatnikom większość pustych formularzy PDF do pobrania i wydrukowania..."
To właśnie to, czego szukałem! Dziękuję! Mogę to więc odłożyć na kolejny tydzień.

Dziękuję, Bev. Miałem przeczucie, że może tak być. Myślę, że umówimy się na osobiste spotkanie z urzędem skarbowym, żeby zobaczyć, co powiedzą.
Żeby zaktualizować informacje - byliśmy dziś rano w urzędzie skarbowym i osoba tam wyjaśniła, że ponieważ byłem w USA w 2023 roku (w roku, w którym wzięliśmy ślub) i przez prawie połowę 2024 roku, podczas gdy mój współmałżonek był wtedy rezydentem we Francji, jesteśmy "mieszaną parą", więc nie musimy deklarować moich dochodów z USA sprzed przeprowadzki do Francji. To nieco upraszcza sprawę.

Discussion starter · #28 ·
Żeby zaktualizować informacje - byliśmy dziś rano w urzędzie skarbowym i osoba tam wyjaśniła, że ponieważ byłem w USA w 2023 roku (w roku, w którym wzięliśmy ślub) i przez prawie połowę 2024 roku, podczas gdy mój współmałżonek był wtedy rezydentem we Francji, jesteśmy "mieszaną parą", więc nie musimy deklarować moich dochodów z USA sprzed przeprowadzki do Francji. To nieco upraszcza sprawę.
Mamy tu członków, którzy z pewnością mogą polecić dobrych specjalistów, którzy mówią po angielsku i rozumieją amerykańską umowę podatkową z Francją. Na przykład @JapanAmerica.

To będzie pierwszy rok, w którym ja i mój partner składamy zeznanie podatkowe. Mam pytanie dotyczące sytuacji związanej z rozliczeniem gospodarstwa domowego. Nie jesteśmy małżeństwem ani partnerami w zarejestrowanym związku partnerskim, nie mamy planów/pragnień, aby to zrobić, ale mieszkamy razem i funkcjonujemy jako jednostka gospodarstwa domowego. Z tego, co czytałem, wynika, że składamy oddzielne zeznania z '1 udziałem w kwocie rodzinnej'. (patrz zrzut ekranu poniżej) Czy jest to obowiązkowe, czy mamy możliwość rozliczenia się jako gospodarstwo domowe? Czy ktoś jeszcze jest w takiej sytuacji i jeśli tak, to czy może to potwierdzić lub zaprzeczyć? Z góry dziękuję. Prawdopodobnie to nie będzie moje jedyne pytanie. :)

Nie masz wielu opcji, gdy składasz tu dokumenty we Francji. Jeśli nie jesteś żonaty lub połączony w PACS, każdy z was składa osobne zeznanie.

Właściwie nawet jeśli jesteś żonaty lub połączony w PACS, nie ma wielu "opcji" w francuskim systemie podatkowym. Jeśli pochodzisz z USA, na początku może się to wydawać nieco "ograniczające" - ale na dłuższą metę jest to w rzeczywistości o wiele prostsze niż amerykański system składania zeznań podatkowych.

Pytanie do tych, którzy rozpoczęli składanie wniosków online: czy możesz "pobrać" formularze 3916 z zeszłego roku? W zeszłym roku mogłem pobrać je wszystkie, jeden po drugim, z poprzedniego roku, z opcją modyfikacji wewnątrz, ale tym razem, wybierając formularze 3916 jako załączniki (poprzez wybór obcych kont na początku procesu), otrzymuję "pusty kubeł" (brak wstępnie wypełnionych formularzy). Oznacza to, że będę musiał odtworzyć wszystkie formularze 3916 od zera (wiem - mógłbym użyć informacji, które zapisałem w zeszłym roku, lub z dużego pliku PDF z informacjami z sekcji dokumentów na stronie impots, copy-paste!) :(

Pytanie dla tych, którzy rozpoczęli składanie wniosków online: czy możesz "pobrać" formularze 3916 z zeszłego roku? W zeszłym roku udało mi się pobrać je wszystkie, jeden po drugim, z poprzedniego roku, z możliwością modyfikacji w razie potrzeby (np. zamknięcie konta), ale tym razem, wybierając formularze 3916 jako załączniki (poprzez wybór na początku procesu kont zagranicznych), otrzymuję "pusty kubeł" (brak wstępnie wypełnionych formularzy). Oznacza to, że będę musiał odtworzyć wszystkie formularze 3916 od zera (wiem - mógłbym użyć informacji, które zapisałem w zeszłym roku, lub z dużego pliku PDF z informacjami z sekcji dokumentów na stronie impots, a następnie skopiować i wkleić, ale to wciąż ból w d**ę!) :(
Tak, dla mnie załącznik 3916 dotyczący kont zagranicznych pozostaje ważny, jeśli użyłeś go w ostatnim zgłoszeniu, a wszystkie szczegóły są przenoszone jako wersja robocza dla nowego zgłoszenia, ale najwyraźniej, zgodnie z ostrzeżeniem, masz tylko jedną szansę na aktualizację załącznika (co nie ma dla mnie sensu, to znaczy, możesz chcieć sprawdzić i poprawić szczegóły, jak w przypadku każdego innego wprowadzania danych, ale nieważne).

Jednym ze szczegółów jest na przykład otwarcie konta Wise (zauważ, że francuski fiskus cytuje 'Transferwise' jako przykład konta zagranicznego, które należy zadeklarować, mimo że jest to Wise, a nie 'Transferwise'), a następnie otwarcie innych kont Wise dla innych walut. Czy powinieneś zadeklarować każde z nich, które są poza Twoją kontrolą, czy tylko konto "główne", z którym powiązane są pozostałe?

Cześć wszystkim. Więcej bardzo podstawowych pytań przeglądowych dla osoby składającej po raz pierwszy:
1. Zatem 2042 to podstawowy formularz, 2041 to instrukcje do formularza, a podczas wypełniania 2042 inne potrzebne formularze staną się widoczne w instrukcjach?
2. Jesteś zdany na siebie w kwestii tłumaczeń wszystkich formularzy i instrukcji?
Jeszcze raz dziękuję z góry!

Prawie. Tak, formularz 2042 to Twój podstawowy formularz - i istnieje szereg dodatkowych formularzy 2042 dla różnych kategorii rzeczy, które nie pasują do podstawowego 4-stronicowego formularza. Oto gdzie można uzyskać pełną gamę formularzy 2042:
W tym zwykły stary waniliowy 2041 NIE, czyli instrukcje dotyczące składania formularzy 2042. Istnieje wiele 2042-NIE w różnych językach, ale są one głównie dla nierezydentów, którzy z jakiegoś powodu muszą płacić francuski podatek dochodowy. Podstawowe instrukcje wydają się być dostępne tylko w języku francuskim. Spróbuj jednak upuścić kopię PDF do Google Translate lub podobnego programu i zobacz, co otrzymasz. (Sam tego nie próbowałem. Niektóre ze specyficznych terminów podatkowych mogą otrzymać „dziwne” tłumaczenia na język angielski, ale w ten sposób uczymy się nowego specjalistycznego słownictwa.)

Właściwie rzeczy mają tendencję do działania w drugą stronę. Wypełniasz „inne” formularze, których potrzebujesz, a one całkiem dobrze odsyłają Cię do miejsca, w którym na podstawowym formularzu (2042) musisz przenieść różne liczby. (Trochę tak działa system składania wniosków online - więc znowu, dobry sposób na rozpoczęcie nauki francuskiego systemu podatkowego.)

Jako nowo przybyły prawdopodobnie będziesz potrzebować tylko formularza 2047 (dla dochodów z zagranicy). Oto link do niego:
Ponownie, spróbuj uruchomić formularz i NIE (Powiadomienie) dla formularza za pośrednictwem programu tłumaczeniowego. Instrukcje do formularza 2047 zawierają dość szczegółowe informacje na temat sposobu raportowania dochodów z inwestycji (w tym odsetek bankowych) według kraju. Formularz 2047 wskazuje również dość wyraźnie, gdzie należy przenieść różne sumy w formularzu 2042.

Poza tym możesz (w pewnym momencie) potrzebować innych formularzy, takich jak 2044 (dochód z wynajmu nieruchomości) lub 2074 (dochód z inwestycji, zyski i straty).

Nie zapomnij również, że wszystkie Twoje zagraniczne (tj. niefinansowe) banki i inne konta inwestycyjne muszą być zgłaszane na formularzach 3916 (które są dołączone do formularza 2042). Jest to coś w rodzaju wymogu FBAR w USA, ale nie musisz zgłaszać żadnych informacji o saldzie. Jeśli nie pamiętasz dokładnie, kiedy otworzyłeś którekolwiek ze swoich zagranicznych kont, po prostu zgadnij.

Strona internetowa impots.gouv.fr ma dwie sekcje - jedną dla „International” i drugą dla „International (english)”, które mogą być naprawdę przydatne. Materiały przetłumaczone na język angielski mają tendencję do orientacji na nierezydentów składających wnioski z zagranicy, ale wciąż jest tam sporo przydatnych informacji.

Prawie. Tak, formularz 2042 to Twój podstawowy formularz - i istnieje szereg dodatkowych formularzy 2042 dla różnych kategorii rzeczy, które nie pasują do podstawowego 4-stronicowego formularza. Tutaj możesz uzyskać pełną listę formularzy 2042:
W tym zwykły, stary waniliowy 2041 NOT, który zawiera instrukcje dotyczące składania formularzy 2042. Istnieje wiele formularzy 2042-NOT w różnych językach, ale są one przeznaczone głównie dla nierezydentów, którzy z jakiegoś powodu muszą płacić francuski podatek dochodowy. Podstawowe instrukcje wydają się być dostępne tylko w języku francuskim. Spróbuj jednak przeciągnąć kopię PDF do Google Translate lub podobnego programu i zobacz, co otrzymasz. (Sam tego nie próbowałem. Niektóre ze specyficznych terminów podatkowych mogą otrzymać „dziwne” tłumaczenia na język angielski, ale w ten sposób uczymy się nowego, specjalistycznego słownictwa.)

Właściwie rzeczy mają tendencję do działania w drugą stronę. Wypełniasz „inne” formularze, których potrzebujesz, a one całkiem dobrze odsyłają Cię do miejsca na podstawowym formularzu (2042), w którym musisz wpisać różne numery. (Trochę tak działa system składania online - więc znowu, dobry sposób na zapoznanie się z francuskim systemem podatkowym.)

Jako nowo przybyły prawdopodobnie będziesz potrzebować tylko formularza 2047 (dla dochodów z zagranicy). Oto więc link do niego:
Ponownie, spróbuj uruchomić formularz i NOT (Zawiadomienie) dla formularza przez program tłumaczący. Instrukcje dotyczące formularza 2047 zawierają dość szczegółowe informacje na temat sposobu raportowania dochodów z inwestycji (w tym odsetek bankowych) według kraju. Formularz 2047 również dość wyraźnie wskazuje, gdzie należy wpisać różne sumy w formularzu 2042.

Poza tym możesz (w pewnym momencie) potrzebować innych formularzy, takich jak 2044 (dochód z wynajmu nieruchomości) lub 2074 (dochód z inwestycji, zyski i straty).

Nie zapomnij również, że wszystkie Twoje zagraniczne (tj. niefinansowe) rachunki bankowe i inne rachunki inwestycyjne muszą być zgłaszane na formularzach 3916 (które są dołączone do formularza 2042). Jest to coś w rodzaju wymogu FBAR w USA, ale nie musisz zgłaszać żadnych informacji o saldzie. Jeśli nie pamiętasz dokładnie, kiedy otworzyłeś którekolwiek ze swoich zagranicznych kont, po prostu zgadnij.

Strona internetowa impots.gouv.fr ma dwie sekcje - jedną dla „International” i drugą dla „International (english)”, które mogą być naprawdę przydatne. Materiały przetłumaczone na język angielski mają tendencję do bycia skierowanymi do nierezydentów składających wnioski z zagranicy, ale wciąż jest tam sporo przydatnych informacji.
Google Translate działał dla wszystkich formularzy i instrukcji, ale tylko do przeglądania online, więc zrobiłem zrzut ekranu każdej strony i zapisałem jako plik PDF. Teraz mam tłumaczenia dla wszystkiego. Również dziękuję za wskazówki dotyczące kolejności wypełniania formularzy - również nie miałem 3916 na mojej liście - teraz mogę zorganizować ten proces w moim 🧠.

Cieszę się, że zadziałało. Używam oprogramowania do przygotowywania podatków - ale nawet oni stosują to samo ogólne podejście, co formularze online dla Fisc. Wypełnij wszystkie "informacje" na formularzu 2042 - imię i nazwisko, adres (w tym informacje wskazujące, czy dopiero co przeprowadziłeś się do Francji), ile osób w Twojej rodzinie itp. itd.

A następnie, jeśli chodzi o wypełnianie liczb - w Twoim przypadku zacząłbym od formularza 2047. Przeczytaj przetłumaczone "Zawiadomienie", aby zobaczyć, co dotyczy Twojego przypadku, a następnie przejdź dalej. I wracaj tutaj, gdy pojawią się pytania.

I kolejne pytanie - czy naprawdę musisz dostarczyć umowę najmu lub dzierżawy z dnia 31 grudnia 2024 r., czy też nie przetworzą Twojego formularza? Pytam, ponieważ jestem dość nomadyczny i od jakiegoś czasu składam różne noclegi, szukając domu. Więc na ten czas mam...umowę najmu schowka, gdzie były moje rzeczy, i to wszystko. Podróżowałem po świecie, wjeżdżając i wyjeżdżając z kraju. Jakieś przemyślenia lub inne doświadczenia na ten temat? 🙏

Gdzie otrzymujesz pocztę? Ponieważ oficjalnie chcą znać Twój adres od 1 stycznia 2024 r. (lub od daty, w której po raz pierwszy przeprowadziłeś się do Francji, jeśli przypada ona na rok 2024) oraz, jeśli dotyczy, adres, którego obecnie używasz do składania zeznań podatkowych (najprawdopodobniej Twój adres na dzień 1 stycznia 2025 r. - ponieważ jest on używany do celów podatku od zamieszkania).

Gdzie otrzymujesz pocztę? Ponieważ oficjalnie chcą znać Twój adres od 1 stycznia 2024 r. (lub od daty, w której po raz pierwszy przeprowadziłeś się do Francji, jeśli przypada ona na rok 2024) oraz, jeśli dotyczy, adres, którego obecnie używasz do składania zeznań podatkowych (najprawdopodobniej Twój adres na dzień 1 stycznia 2025 r. - ponieważ jest on używany do celów taxe d'habitation).
Cóż, jestem na krótkoterminowym zleceniu housesittingu od 1 kwietnia do 31 października. Mam przyjaciela, który pozwala mi używać swojego adresu i w przeszłości ustawiłem wszystko tak, aby był to mój adres, gdy potrzebuję justicatif. Ale nie chcę nadużywać gościnności, więc przenoszę odbiór poczty na moje zlecenie housesittingu. Ale nie mam umowy najmu, która byłaby technicznie ważna na 31 grudnia 24 lub 1 stycznia 25.

Zdajesz sobie sprawę, że otrzymasz swoje zawiadomienie o podatku na adres, który podasz jako swój adres na dzień 1 stycznia 2025 roku. A z nowymi zasadami dotyczącymi właścicieli domów, którzy muszą zgłaszać swoją nieruchomość mieszkalną (w tym, kto faktycznie tam mieszka), możesz spowodować problemy dla osoby, której pilnujesz domu, jeśli jej raport dotyczący nieruchomości nie będzie zgodny z tym, co zgłosisz w swojej deklaracji podatkowej.

21 - 40 of 87 Posts