Część I: Zawód licencjonowany - Ocena umiejętności - VETASSESS
Ocena umiejętności (SA) jest podstawowym wymogiem, a Ty, mechanik klimatyzacji, musisz o tym wiedzieć i upewnić się, że możesz to osiągnąć przed rozpoczęciem planu PR.
1/ Co to jest zawód licencjonowany?
Jest to grupa zawodów wymagających pozwolenia na pracę. Zawody te obejmują:
Jeśli jesteś kompetentny, możesz zarobić ponad 90 000 Aud rocznie.
Prace te wiążą się również z wieloma zagrożeniami zawodowymi, więc pozwolenie na pracę jest koniecznością do osiągnięcia. A SA może być postrzegane jako wstępne pozwolenie dla Ciebie.
2/ Zrozumienie możliwości uzyskania PR
Musisz upewnić się, że masz warunki i dobre zaplecze finansowe, aby podążać za PR, zanim rozpoczniesz proces SA. Ponieważ SA jest bardzo kosztowne, prawie 5500 Aud tylko za opłatę za proces, 2 lata moich oszczędności. Będą inne koszty i wspomnę o nich później.
Moje doświadczenie jest poniżej, więc możesz mieć model do porównania z Twoim. Moje doświadczenie również nie jest najmniejszym wymaganiem.
A także w ostatniej rundzie zaproszeń dla 189 (12/2022), zawody te potrzebują tylko 65 punktów (70 dla 342111) minimum, aby otrzymać zaproszenie.
Tak więc, powinieneś użyć tabeli punktów i kalkulatora punktów na stronie internetowej Immi i obliczyć swoje punkty.
POWINIENEŚ MIEĆ CO NAJMNIEJ 65 PUNKTÓW PRZED WZIĘCIEM SA! TO W TWOIM NAJLEPSZYM INTERESIE!
3/ Gdzie uzyskać wiarygodne informacje.
Przepisy i polityki mogą się zmieniać z czasem, więc moje doświadczenie nie byłoby tak pomocne dla was w przyszłości.
Powinieneś śledzić poniższe źródła:
(Chcę skończyć post w najbliższych dniach...)
Ocena umiejętności (SA) jest podstawowym wymogiem, a Ty, mechanik klimatyzacji, musisz o tym wiedzieć i upewnić się, że możesz to osiągnąć przed rozpoczęciem planu PR.
1/ Co to jest zawód licencjonowany?
Jest to grupa zawodów wymagających pozwolenia na pracę. Zawody te obejmują:
- Elektryk ogólny 341111
- Elektryk specjalistyczny 341112 (Nie pamiętam dobrze nazwy tego zawodu)
- Hydraulik 334111
- Mechanik klimatyzacji i chłodnictwa 342111 <===== to jest to, co omówię.
Jeśli jesteś kompetentny, możesz zarobić ponad 90 000 Aud rocznie.
Prace te wiążą się również z wieloma zagrożeniami zawodowymi, więc pozwolenie na pracę jest koniecznością do osiągnięcia. A SA może być postrzegane jako wstępne pozwolenie dla Ciebie.
2/ Zrozumienie możliwości uzyskania PR
Musisz upewnić się, że masz warunki i dobre zaplecze finansowe, aby podążać za PR, zanim rozpoczniesz proces SA. Ponieważ SA jest bardzo kosztowne, prawie 5500 Aud tylko za opłatę za proces, 2 lata moich oszczędności. Będą inne koszty i wspomnę o nich później.
Moje doświadczenie jest poniżej, więc możesz mieć model do porównania z Twoim. Moje doświadczenie również nie jest najmniejszym wymaganiem.
- Dyplom inżyniera (5 lat studiów), technologia cieplna i chłodnicza.
- Praca dla Daikin jako inżynier serwisu od ponad 8 lat, od 2014 roku. Firma niewątpliwie ma dobrą reputację i przyzwoitą stronę internetową.
- IELTS kompetentny (byłoby miło, gdybyś mógł mieć PTE 65 lub więcej)
- Mieć około 9000 Aud chętnie tylko dla SA.
- Możliwość ubiegania się o wizę dla odwiedzających Australię (bardzo ważne).
- Czas na wzięcie SA: Od 23.10.2021 do 18.11.2022. Było strasznie długo z powodu Covid-19.
A także w ostatniej rundzie zaproszeń dla 189 (12/2022), zawody te potrzebują tylko 65 punktów (70 dla 342111) minimum, aby otrzymać zaproszenie.
Tak więc, powinieneś użyć tabeli punktów i kalkulatora punktów na stronie internetowej Immi i obliczyć swoje punkty.
POWINIENEŚ MIEĆ CO NAJMNIEJ 65 PUNKTÓW PRZED WZIĘCIEM SA! TO W TWOIM NAJLEPSZYM INTERESIE!
3/ Gdzie uzyskać wiarygodne informacje.
Przepisy i polityki mogą się zmieniać z czasem, więc moje doświadczenie nie byłoby tak pomocne dla was w przyszłości.
Powinieneś śledzić poniższe źródła:
- Trades Recognition Australia (TRA): ta organizacja jest upoważniona przez Home Affairs do oceny 4 zawodów licencjonowanych. (https://www.tradesrecognitionaustralia.gov.au/)
Na ich stronie internetowej możesz dowiedzieć się więcej o Offshore Skills Assessment Program (OSAP). - Vetassess (VET): jest ponownie autoryzowany przez TRA. Krótko mówiąc, dokonasz płatności na TRA. Następnie TRA daje Ci kod potwierdzający. Użyjesz tego kodu, aby poprosić VET o rozpoczęcie SA. (https://www.vetassess.com.au/skills.../trade-occupations)
Na stronie internetowej VET można znaleźć wszystkie przydatne informacje. Poświęć trochę czasu na naukę, to Twoja odpowiedzialność.
(Chcę skończyć post w najbliższych dniach...)